EVO KOLIKO SRBIJA DOBIJA PRODAJOM TITOVE LUKSUZNE VILE: Delimo novac sa još 4 zemlje, A DO SAD SMO ZA NJU ODVAJALI MNOGO PARA!
Srbija zaradila prodajom Titove vile, Foto: Profimedia

oslobodili smo se velikog troška

EVO KOLIKO SRBIJA DOBIJA PRODAJOM TITOVE LUKSUZNE VILE: Delimo novac sa još 4 zemlje, A DO SAD SMO ZA NJU ODVAJALI MNOGO PARA!

Društvo -

Troškovi održavanja i čuvanja ovakvih objekata veoma su visoki

Velelepna vila od 20.000 kvadratnih metara na adresi 854 Fifth Avenue na Menhetnu, jedna od najstarijih njujorških vila koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, prodata je za 50 miliona dolara, od čega 19,75 miliona ide Srbiji.

Naime, prodavac vile, koju je koristila i Stalna misija Srbije pri UN, su pet država naslednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija, a vilu je kupila kompanija s adresom u Njujorku.

Novac se tako deli na pet zemalja, a proces raspodele diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije ustanovljen je 2016. godine kada je postignut dogovor o prodaji nekretnina. Od novca dobijenog prodajom, Srbiji, po sporazumu o sukcesiji, treba da pripadne 39,5 odsto.

Prema Sporazumu, pored 39,5 odsto učešća koje ima Srbija nju slede Hrvatska sa 23,5 odsto, Bosna i Hercegovina sa 15 odsto, Slovenija sa 14 odsto i Severna Makedonija sa 8 odsto.

Tako će Srbija prodajom skupocene vile dobiti skoro 20 miliona, ali ipak treba imati na umu da smo se na ovaj način oslobodili velikog troška.

Veljko Odalović, predstavnik Srbije u Mešovitom komitetu za sukcesiju DKP imovine SFRJ, ranije je rekao da su troškovi održavanja i čuvanja tih objekata veoma visoki.

Titova vila Mehnetn
foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

- Stan na Petoj aveniji u Njujorku, koji je zaključan od 1992. godine i propada, mesečno nas je koštao 14.000 dolara - naveo je on.

Dakle, za održavanje ove skupocene vile, počev od 1992. godine do danas smo dali 5.040.000 dolara.

Titova vila koja je prodata inače je najskuplja nekretnina na Petoj aveniji. Taj dvorac je krečnjačka vila široka 30,5 stopa koju su 1903. godine dizajnirali arhitekti Voren i Vetmor sa slavne glavne centralne stanice na Menhetnu. Ona je 1969. proglašena individualnim obeležjem Njujorka, zbog "impresivne čistoće stila koji je izveden sa takvom finoćom i autoritetom".

Titova vila Mehnetn
foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

Njenu prodaju potvrdio je njujorški agent za nekretnine Tristan Harper koji je zaključio ovaj "vrtoglavi" posao.

Ova velelepna rezidencija ima 32 velike sobe i 12 kupatila raspoređenih na devet nivoa direktno naspram Central Parka. Spektakularni pogledi iz 10 soba okrenutih prema parku uključuju neke od najpoznatijih zgrada Midtauna i Vest Sidea, i stare i nove. U vreme Hladnog rata na vrhu zgrade je navodno bila soba koju niko nije mogao prisluškivati, a tu su bili neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Većina originalnih detalja kuće ostala je netaknuta do danas, uključujući dve zadivljujuće francuske tapiserije iz 18. veka koje se nalaze iznad velikog vijugavog stepeništa, 17 kamina, ručno izrezbarenih balustrada napravljenih od pojedinačnih komada retkog italijanskog mermera, boiserie sa zlatnim listovima, ručno oslikane plafoni koji podsećaju na staru Evropu, obloge iz antičkog francuskog zamka koji je naknadno ugrađen u ovaj prostor, i dva lifta.

Titova vila Mehnetn
foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

Godine 1946. Josip Broz Tito, pokojni šef Jugoslavije, kupio je kuću za Stalnu misiju svoje zemlje pri Ujedinjenim nacijama.

Josip Broz Tito
Josip Broz Titofoto: Profimedia

Godine 1961. Tito i predsednici Egipta, Gane, Indije i Indonezije izradili su plan za stvaranje Pokreta nesvrstanih u jednoj od glavnih prostorija vile.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video:

07:57

NIJE SAMO TITO IMAO PODZEMNU TVRĐAVU Aleksandar I Karađorđević izgradio DIVA U ZEMLJI, a niko nije znao za to GRAD IMAO OVU ŠIFRU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track