Mihajlović: Nemačka važan partner u energetskoj tranziciji

BEOGRAD- Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovaral je danas u Beogradu sa delegacijom Nemačke o saradnji dve zemlje u procesu energetske tranzicije i ukazala na značaj razvoja energetskog sektora Srbije.

Mihajlović je rekla da je Srbija donela potpuno nov zakonodavni okvir i prvi put Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je osnova za nove investicije, što je najvažniji stub energetske politike.

“Upravo je kriza pokazala da shvatamo koliko je važno da koristimo energiju sunca i vetra, da govorimo o vodoniku, skladištima energije, jer je to jedini put da budemo energetski stabilni i da ne zavisimo ni od koga u budućnosti, energetska nezavisnost je i energetska bezbednosti, a to je pitanje nacionalne bezbednosti”, kazala je Mihajlović novinarima posle sastanka.

Ministarka je istakla da partnerstvo Srbije i Nemačke traje 71 godinu, a da saradnja i investicije u energetici postoje već dve decenije, navodeći da je vrednost projekata KfW bankom veća od 1,4 milijardu evra.

Navela je da Srbija i Nemačka nastavljaju zajedno da rade na svemu što se tiče zelene ekonomije i energetike, ukazujući da izazovna vremena sa kojima se suočavamo pokazuju da je danas više nego ikad važno da naša zemlja bude energetski stabilna.

Kazala je i da je Ministarstvo započelo projekte unapređenja energetske efikasnosti zahvaljujući Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije.

“Nastavićemo da radimo zajedno i razgovarali smo o tome kako da ubrzamo napuštanje prljavih, fosilnih izvora i ujedno ubrzamo povećanje OIE. Da izađemo iz uglja, a istovremeno imamo veći broj kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora”, kazala je Mihajlović.

Parlamentarna državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke Franciska Brantner izrazila je zadovoljstvo što dve zemlje dele iste ciljeve koji se tiču energetske tranzicije i zelene agende, te da će se ubuduće raditi na tome da se poveća broj radnih mesta u toj oblasti.

“Važno je ubrzati razvoj i broj kapaciteta koji koriste OIE, zbog toga što je to važan faktor za našu privredu i nemačke investicije. Sve naše kompanije traže sigurnost kada žele da investiraju”, kazala je Brantner.

Sastanku, koji je održan u okviru skupa “Dijalog o zelenoj i energetskoj tranziciji”, prisustvovao je i specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.