Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"Čuvajte legitimitet izbora" Šmit pisao tužiocima Tužilaštva BiH

"Čuvajte legitimitet izbora" Šmit pisao tužiocima Tužilaštva BiH

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, pisao je glavnim tužiocima Tužilaštva BiH uoči izbora koji će se održati 2. oktobra u nedelju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kristijan smit Foto: Miomir jakovljević / Ringier
kristijan smit

Pozvao je tužioce da čuvaju legitimitet izbornog procesa, potvrđeno je za N1, prenosi Srpskainfo.

– Poštovani glavni tužioci/glavne tužiteljke, obraćam vam se u vezi s predstojećim Opštim izborima 2022. godine. Kako se bliži sam dan izbora, nedelja, 2. oktobar, sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini pripremaju se za održavanje izbora.

Slobodni i pošteni izbori su naravno temelj demokratije. Svim građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da ostvare svoja demokratska prava na tim slobodnim, poštenim i demokratskim izborima, pa shodno tome takvo aktivno biračko pravo građana mora biti i zaštićeno.

Tužilaštvo BiH
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Tužilaštvo BiH

Eventualne zloupotrebe u izbornom procesu narušavaju legitimitet izbora i podstiču nepoverenje javnosti u izborni proces. Zbog toga je u slučajevima takvih zloupotreba neophodno ozbiljno i ekspeditivno postupati i za takva se dela treba utvrditi odgovornost.

Zato je Bosni i Hercegovini potrebna čvrsta rešenost svih njenih institucija da spreče takve zloupotrebe, a u slučaju da se pak zloupotrebe eventualno pojave, i odlučnost i spremnost njenog pravosuđa i organa za sprovođenje zakona da se pobrinu da oni koji su odgovorni za bilo kakve vidove nepoštenog postupanja u izborima budu otkriveni i sankcionisani. Integritet izbora se mora sačuvati.

Pročitajte još

Siguran sam da sve svoje odgovornosti shvatate veoma ozbiljno i da ste osigurali uslove za otkrivanje eventualnih prekršaja, kao i uslove koji će građanima omogućiti da se osećaju slobodno i ohrabreno da prijave ponašanje koje se smatra nezakonitim, a koje će naići na vašu brzu reakciju. Ključno je da pravosuđe i organi za sprovođenje zakona brzo reaguju na eventualne nezakonitosti.

Uveravam vas da imate svu moju zahvalnost i podršku u vašoj borbi protiv kriminala – stoji u saopštenju visokog predstavnika.