29. septembar  2022. 19.20  →  20.16 | Izvor: Tanjug

Opštine, javna preduzeća i ministarstva predstavili plan o štednji struje; Nemačka važan partner u energetskoj tranziciji

BEOGRAD -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je većina jedinica lokalne samouprave resornom Ministarstvu predstavilo plan o smanjenju potrošnje električne energije i da su to učinila i javna preduzeća i ministarstva.

Ministarka je navela da je većina jedinica lokalne samouprave uputila Ministarstvu predlog da smanje potrošnju električne energije oko 12 odsto.

zorana, mihajlovic

Ona je kazala da je predlog javnih preduzeća da smanjenje potrošnje električne energije bude 5,6 odsto, navodeći da je Elektroprivreda Srbije predložila smanjenja od 3,2 odsto.

Navela je da su državna uprava i ministarstva predložila smanjenje potrošnje od 15 odsto, koliko je resorno ministarstvo i preporučilo.

"To je tek početak, ima još prostora za uštede, a mi ćemo sve informacije transparentno staviti na naše sajtove kako bi bile dostupne svima. Mi moramo da nastavimo da bismo smanjili novac koji dajemo kao država za uvoz električne energije", kazala je Mihajlovićeva.

Nemačka važan partner u energetskoj tranziciji

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovaral je danas u Beogradu sa delegacijom Nemačke o saradnji dve zemlje u procesu energetske tranzicije i ukazala na značaj razvoja energetskog sektora Srbije.

zorana, mihajlović

Mihajlović je rekla da je Srbija donela potpuno nov zakonodavni okvir i prvi put Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je osnova za nove investicije, što je najvažniji stub energetske politike.

"Upravo je kriza pokazala da shvatamo koliko je važno da koristimo energiju sunca i vetra, da govorimo o vodoniku, skladištima energije, jer je to jedini put da budemo energetski stabilni i da ne zavisimo ni od koga u budućnosti, energetska nezavisnost je i energetska bezbednosti, a to je pitanje nacionalne bezbednosti", kazala je Mihajlović novinarima posle sastanka.

Ministarka je istakla da partnerstvo Srbije i Nemačke traje 71 godinu, a da saradnja i investicije u energetici postoje već dve decenije, navodeći da je vrednost projekata KfW bankom veća od 1,4 milijardu evra.

Navela je da Srbija i Nemačka nastavljaju zajedno da rade na svemu što se tiče zelene ekonomije i energetike, ukazujući da izazovna vremena sa kojima se suočavamo pokazuju da je danas više nego ikad važno da naša zemlja bude energetski stabilna.

Kazala je i da je Ministarstvo započelo projekte unapređenja energetske efikasnosti zahvaljujući Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije.

"Nastavićemo da radimo zajedno i razgovarali smo o tome kako da ubrzamo napuštanje prljavih, fosilnih izvora i ujedno ubrzamo povećanje OIE. Da izađemo iz uglja, a istovremeno imamo veći broj kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora", kazala je Mihajlović.

Parlamentarna državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke Franciska Brantner izrazila je zadovoljstvo što dve zemlje dele iste ciljeve koji se tiču energetske tranzicije i zelene agende, te da će se ubuduće raditi na tome da se poveća broj radnih mesta u toj oblasti.

"Važno je ubrzati razvoj i broj kapaciteta koji koriste OIE, zbog toga što je to važan faktor za našu privredu i nemačke investicije. Sve naše kompanije traže sigurnost kada žele da investiraju", kazala je Brantner.

Sastanku, koji je održan u okviru skupa "Dijalog o zelenoj i energetskoj tranziciji", prisustvovao je i specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

Srodne vesti