Na sajmu lova i ribolova najtraženije puške srednje klase

NOVI SAD – Novi Sad je s jeseni prepoznatljiv po sajamskim manifestacijama posvećenih lovu i ribolovu. Uz navedene, posetioci do nedelje 2. oktobra mogu da posete i Sajam ekologije, kao i brojne sadržaje u krugu Novosadskog sajma. Sve ovo ima dodatno na značaju jer se organizuje u našoj najstarijoj sajamskoj kući, koja iduće godine obeležava 100 godina postojanja.

Lovna fauna Srbije iz svih krajeva izložena je na Sajmu lova i ribolova, koji će prema očekivanjima organizatora i izlagača prerasti u najveću manifestaciju tog tipa u Jugoistočnoj Evropi. Pored jelena, kao ekonomsko-biološko najvrednije vrste, izloženi su između ostalog i primerci muflona.

Ova postavka, identična je onoj kojom se Srbija predstavila prošle godine na Svetskoj smotri u Budimpešti, koju je posetilo više od pola miliona ljudi.

„Način postavke je takav da pokazuje edukativni karakter i pokazuje raznolikost biodiverziteta Republike Srbije, a sa druge strane pokazuje da je lovstvo deo lovne privrede, jer vrednost izloženih trofeja u hali Master je više od tri miliona evra“, kaže Branislav Stankov, izvršni direktor za lovstvo i ribarstvo JP „Vojvodinašume“.

Lovstvo je veoma važno u održavanju prirodne ravnoteže, ali i sa ekonomskog aspekta, jer je trenutno najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Foto: Novosadski sajam

Ono što je važno, jeste da je lovstvo kod nas u ekspanziji, u nadi da će uz pomoć države biti još bolje, smatra Bojan Ilić, koji se preko 30 godina bavi distribucijom lovačke opreme.

„Što se tiče kupovine municije, dosta je novim zakonom olakšano, ali nabavka oružja ide sporije i komplikovanije, a glavni problem je nedostatak sirovine za proizvodnju zbog situacije u svetu“, objašnjava Bojan Ilić, direktor preduzeća „Grof“, Petrovac na Mlavi.

Trenutno su kod nas najtraženije lovačke puške srednje klase, jer se približava lov na zeca i fazana, a njihova vrednost je do 1.000 evra.

Inače, petnaest puta je veća cena najskupljeg eksponata na Sajmu, a to je karabin nemačke proizvodnje sa dva para cevi.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.