Vranje: Grad na "Carskom drumu" postao turistička meka tranzitnog turizma 1Foto: Grad Vranje

Još kada je iz Narodnog muzeja u Vranju saopšteno da je u prvih šest meseci ove godine kulturne institucije u gradu pisca Borisava Stankovića posetilo više od 12.000 gostiju sa strane bilo je jasno da Vranje, grad na jugu Srbije može da zarađuje i od turizma. Proveravali smo kako i od čega.

Grad na jugu Srbije kao što je Vranje, osoben je i po tome što ima svoju nadmorsku visinu od trista i kusur metara, ali i na većoj visini i zimskog područje Besne Kobile, ali i davnašnje utvrđenje koje još iz doba Osmanlijskog carstva nosi nazi – Marko Kale. Zimi Besna Kobila oduševljava, a leti Kale hladi. U sredini Vranje, negde na prostoru iznad doline Južne Morave, i podno brda Pržara.

I, bez statistike, Vranje je ovog leta, reklamirajući se pod sloganom „Grad kojima dušu“, zabeležilo rekordan broj turista posle pandemije korona virusa. Krenuli su medijski natpisi, bilo je onih i za i protiv cele, promocije grada koji se nalazi na nekadašnjem „Carskom drumu prema Stambolu“.

Direktor Turističke organizacije Vranja (TOV) Stefan Filipović, deluje kao mladi direktor ambiciozno i zadovoljan je postignutim rezultatima u ovoj godini, iako Vranje nije turistički grad. Upozorava novinara Danasa, da je reč o „beneftima iz tranzicionog turizma“.

– Grad Vranje, na svojoj teritoriji ima, banjsko lečilište Vranjsku Banju, skijalište Besnu Kobilu i još nekoliko objekata posebno zanimljivih u samom gradskom središtu, a to su Muzej kuća Borisava Stankovića, Narodni muzej i Galeriju – navodi Filipović.

Od njega tražimo odgovor, kako je to  da  odmah u prvoj godini nakon pandemije korona virusa Vranje zabeleži 22.000 noćenja domaćih i stranih turista, što je više za oko 40 procenata u odnosu na prethodne godine.

Po Filipoviću reč je o „najmanje tri razloga“, zbog kojih je Vranje postalo ovoga leta jedan od značajnijih turističkih centara, pre svega u tranzicionom turizmu.

Vranje: Grad na "Carskom drumu" postao turistička meka tranzitnog turizma 2
Lokalitet iznad Vranja:Markovo Kale. Foto:TOV

– Promovisali smo na bolji način, kvalitet i našu turističku ponudu grada. U tome su nam pomogli, lokalni i nacionalni mediji i televizijske stanice. Urađeno je više tv emisija o našoj ponudi, ukusima ovog kraja, kao i o smeštaju. Ljudima koji su putovali od Novog Sada, Sombora, ali i Beograda bilo je interesantno da posete Vranje i osete ukus ovdašnje hrane, na putu ili povratku sa letovanja iz Grčke – navodi Filipović.

Važna je i putna infrastruktura jer se u odnosu na Novi Sad, Vranje nalazi na još samo trećini puta u odnosu na Solun i prvu plažu na Egejskom moru. Mnogima ovo je „grad – saraj“ sa lokalnim gurmanlucima, vrućim lepinjama, i ukusnim roštiljem koji „ubija čim njegov miris osetite“.

Zvanični podaci idu u korist ovakve izjave direktora turističke organizacije grada Borisava Stankovića. Za šest meseci, ove godine podaci govore da je u Vranju bar jednu noć provelo 24.446 gostiju iz zemlje i inostranstva.

-Već sada smo nadmašili brojku iz 2021. godine kada je u Vranju za svih dvanaest meseci boravilo 24.716 turista, koji su noćili – navodi Filipović.

Grad je oživeo uređenjem dela infrastrukture, pre svega završetkom radova na Narodnom muzeju (zgrada Salemluka), gde je otvorena stalna izložba etnološke tradicije ovoga kraja. Uprkos porastu usluga u kafanamai restoranima na širem području Vranja, ugostitelji se ne žale na pad prometa.

Vranje: Grad na "Carskom drumu" postao turistička meka tranzitnog turizma 3
Spremaju se i za zimu na Besnoj Kobili. Foto:TOV

-Svakog vikenda, imamo goste iz Makedonije, a na putu prema Grčkoj ili na povratku iz ove zemlje tu su gosti koji žele dobar smeštaj i hranu, u čemu mi ne oskudevamo u Vranju – kaže nam jedan od vlasnika restorana sa južnjačkim specijaletetima u kojima su najčešći gosti Makedonci iz Skoplja i Kumanova.

Svakako da turiste „provocira i utvrđenje Markovo Kale, kanjon Kazanđol kroz koji protiče gradska reka, kao i uzvišenja koja vode ka brdu Pržar, a i dalje odatle, a koja organizovano, još uvek nisu dostupna turistima za organizovane posete.

Planina Besna Kobila – hit i ove zime !

-U celoj prošloj godini u Planinarskom domu na Besnoj Kobili imali smo 3.500 noćenja turista, a za prvih šest meseci ove godine taj broj je premašio tri hiljade – navodi Stefanović. On kaže da su u toku radovi na rekonstrukciji smeštajnih kapaciteta i kuhinje u ovom planinskom odmaralištu na tridesetak kilometara od Vranja.

Ovo je jedino mesto gde se na jugu Srbije može skijati na uređenoj stazi i boraviti u prirodi, obzirom da je područje Vlasine u potpunosti devastirano i bez i jednog hotelskog smeštaja u poslednjih nekoliko godina.

Od ove zime ovde će biti uredna skijaška staza, pogotovu za mlađe kategorije skijaša, kao i za organizovanje škole skijanja, uz mnogo pristupačnije cene od već promovisanih uveliko centara u Srbiji.

-Rekonstruišemo i spremamo se za novu zimsku sezonu, jer želimo da opravdamo poverenje i rezervaciju kada nam dolaze osnovci iz Beograda u januaru i febuaru – poručuju iz Turistike organizacije Vranja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari