Почетна > Свет
Свет

Ердоган саветовао централну банку да настави резање камате

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је данас да је посаветовао централну банку да снижава референтну камату и на својим наредним седницама, дан након што је рекао да очекује да ће се каматна стопа спустити на једноцифрен ниво до краја године, преноси Ројтерс.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Турска централна банка је смањила кључну камату за 200 базних поена на 12 одсто у последња два месеца, изненадивши тржишта, након што је инфлација у августу порасла на 80 одсто.

Смањење стопе је део Ердоганове неортодоксне политике снижавања камата ркако би се смањила инфлација. Циклус монетарног попуштања започет крајем прошле године изазвао је валутну кризу, што је подстакло инфлацију која је сада на 24-годишњем максимуму, наводи британска агенција.

Говорећи на генералној скупштини трговачке конфедерације, Ердоган је поновио свој неортодоксни став да ће ниже каматне стопе довести до ниже инфлације.

„Моја највећа борба је против камата. Мој највећи непријатељ су камате. Спустили смо каматну стопу на 12 посто. Да ли је то довољно? Није довољно. Она треба даље да се снизи“, рекао је он.

Додао је да је о томе разговарао и да разговара са централном банком.

„Указао сам на потребу да се она (камата) додатно смањи на предстојећим састанцима одбора за монетарну политику“, навео је турски лидер.

Ердоган је у среду рекао да ће се каматне стопе до краја године свести на једноцифрене, упркос глобалном циклусу пооштравања монетарне политике, посртању националне валуте и растућим ценама енергије.

Турска лира, која је данас дотакла рекордно низак ниво од 18,55 лира за долар, пала је за неких 29 процената ове године, након што је лани изгубила 44 посто вредности.

Putin sutra potpisuje pristupanje četiri teritorije Rusiji

Преузмите андроид апликацију.