Dostupni linkovi

U Iranu se nastavljaju protesti zbog smrti Mahse Amini


Žena drži maramu u rucu u sklopu protesta u Teheranu 27. septembra
Žena drži maramu u rucu u sklopu protesta u Teheranu 27. septembra

Antivladine demonstracije nastavljaju se širom Irana uprkos zvaničnim upozorenjima da će se, već smrtonosno, suzbijanje protesta, pooštriti.

Protesti su zpočeli nakon smrti mlade Iranke koju je pritvorila policija za moral zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba.

Aktivisti i rodbina kažu da je 22-godišnja Mahsa Amini ubijena od posljedica udaraca u glavu zadobivenih u pritvoru. Vlasti tvrde da je umrla od srčanog udara.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama tokom noći pokazuju da su demonstracije i protestna okupljanja održana u najmanje šest gradova Irana, uključujući Tabriz, Najafabad, Isfahan, Teheran, Mashhad, Sanandaj i Urmiju.

Bijes zbog smrti Amini u Teheranu dolazi u momentu kada je zemlja već potresena nemirima posljednjih mjeseci zbog loših životnih uvjeta i ekonomskih poteškoća pogoršanih ekonomskim sankcijama SAD-a kao odgovor na iranski nuklearni program.

Iran ograničava društvene mreže dok se protesti šire zbog smrti Mahse Amini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Protesti su također ponovno potaknuli decenijama staru ogorčenost prema tretmanu iranskog vjerskog liderstva prema ženama, uključujući zakone koji prisiljavaju žene da nose marame za pokrivanje glave u javnosti.

Mnogi Iranci koji žive u inostranstvu objavili su na društvenim mrežama da će se 1. oktobra okupiti u više od 70 gradova širom svijeta u znak podrške protestima unutar Irana.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je 29. septembra da se zalaže za sankcije EU-a Iranu zbog smrtonosnog gušenja protesta nakon što je pozvala iranskog ambasadora u Berlinu.

"Palice i suzavac nisu izraz moći, nasilje sistema u Iranu govori o čistom strahu", napisala je Baerbock na Twitteru.

Suze i bijes u Iranu nakon što je ubijena TikTokerka tokom protesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Iranska vlada nametnula je gotovo potpuno gašenje interneta dok protesti širom zemlje traju, što otežava objavljivanje videa sa protesta. U međuvremenu, snimci objavljeni iz Shiraza pokazuju da su policija i sigurnosni agenti napali demonstrativno okupljanje Univerziteta medicinskih nauka u Shirazu u srijedu.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u Washingtonu kaže da je najmanje 25 novinara uhapšeno od izbijanja protesta.

Radnici iranske naftne industrije upozorili su 29. septembra vladu da će štrajkati ako ne prekinu napade na demonstrante, što je potez koji bi mogao osakatiti jedan od rijetkih sektora ekonomije koji još uvijek stvaraju novac za državu.

Izvještaji pokazuju da su snage sigurnosti pokušale spriječiti okupljanje demonstranata u iranskom gradu Najafabadu navečer 28. septembra.

Iranska organizacija za ljudska prava saopštila je 27. septembra da je najmanje 76 ljudi ubijeno u antivladinim protestima.

XS
SM
MD
LG