“Putinovi regruti se u velikom broju predaju Ukrajini”: Ukrajinski projekat “Želim da živim” nailazi na dobar odziv 1Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Ukrajina je uspostavila projekat pod nazivom “Želim da živim“ za prisilno mobilisane ruske građane a dostupan je, navode tamošnji mediji, preko Vibera, WhatsApp, Telegram, Signal.

Pored toga, u okviru projekta „Želim da živim“ ima mnogo apela sa pitanjem kako se pravilno predati ukrajinskom zatočeništvu.

Projekat “Želim da živim” koji pomaže mobilisanim ruskim regrutima pokazuje se kao ogroman uspeh jer se Putinovi vojni obveznici se u velikom broju predaju Ukrajini, navode zvaničnici.

„Ako želite da živite, predajte se“, poručio je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ruskim regrutima poslatim u Ukrajinu.

„Ako želiš da živiš, beži. Ako želiš da živiš, predaj se. Ako želite da živite, borite se na svojim ulicama za svoju slobodu. Ionako vam je sve oduzeto“, rekao je on u Telegramu obraćajući se vojnicima na ruskom.

„Naš ključni zadatak sada je da koordiniramo akcije sa partnerima kao odgovor na lažne referendume koje organizuje Rusija i sve pretnje s tim u vezi. Ovo nije 2014. Sve je jasno svima. A akcija će sigurno biti. Ako neko u Rusiji misli da može da se izvuče sa svimešto rade na okupiranoj teritoriji, ako se nadaju da će svet napustiti sopstvene vrednosti, uplašeni još jednom ruskom najavom aneksije, greše. Što se fronta tiče, sve nam je jasno. Dakle, Opet ponavljam…

Za one koji razumeju samo ruski. Ako hoćeš da živiš, beži. Ako želiš da živiš, predaj se. Ako želiš da živiš, bori se na svojoj ulici za svoju slobodu. Ionako ti je sve oduzeto. Ili možda neko od vas ima naftne platforme?Palate?Vinograde?Možda jahte?Ili neku banku? Za šta se borite? Jedino što imate su krediti,nešto za jelo uveče i sad je mobilizacija.Borite se za ono što je vaše! Klonite se naše zemlje, naše duše i naše kulture. Slava Ukrajini!“

Bolje situirani i dobro obrazovani su najviše zastupljeni među masom muškaraca koji pokušavaju da napuste Rusiju u pokušaju da izbegnu delimičnu vojnu mobilizaciju predsednika Putina, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

„Kada se kombinuje sa onim rezervistima koji se mobilišu, domaći ekonomski uticaj smanjene dostupnosti radne snage i ubrzanja ’odliva mozgova’ će verovatno postati sve značajniji“, navelo je ministarstvo na Tviteru u četvrtak.

Prošlo je nedelju dana otkako je Putin najavio delimičnu vojnu mobilizaciju u Rusiji sa pozivom oko 300.000 rezervista. Od tada je došlo do onoga što je Velika Britanija opisala kao „značajan egzodus“ Rusa koji su pokušavali da izbegnu poziv.

Iako je tačan broj nejasan, on verovatno premašuje veličinu ukupnih snaga za invaziju koje je Rusija postavila u februaru 2022. (od oko 100.000 vojnika), saopštilo je ministarstvo.

Rezervisti koji se šalju u Ukrajinu navodno su loše obučeni i opremljeni, a snimci na društvenim mrežama navodno pokazuju kako ruskim vojnicima govore da odnesu sopstvenu opremu u Ukrajinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari