Najnovije vesti
Vesti Politika
"TA STVAR JE SADA U RUKAMA NEMAČKE" Bivši šef jugoslovanske diplomatije o izradi statuta ZSO: "Vraćamo se na početak"

"TA STVAR JE SADA U RUKAMA NEMAČKE" Bivši šef jugoslovanske diplomatije o izradi statuta ZSO: "Vraćamo se na početak"

-To što je nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" i Evropskom institutu za mir poveren zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština znači da priča o ZSO prelazi sa EU na jednu njenu članicu, Nemačku koja sada treba da dovede do "papira" koji bi kasnije Srbiji bio dostavljen u manje-više ultimativnoj formi - izjavio je za "Kosovo onlajn" nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vladislav Jovanović Foto: B92 / youtube
Vladislav Jovanović

Zaobilažanje Upravljačkog tima (predstavnici četiri opštine na severu Kosova), čije postojanje je dogovoreno Planom primene o normalizaciji, a koji je zadužen za izradu Statuta ZSO, navodi Jovanović, praktično znači "izvlačenje" te ključne tačke dogovora o stvaranju ZSO iz njenih originalnih i pravih okvira i premeštanje konačnog odlučivanja u druge nezvanične okvire.

- Ta konačna verzija prvo je došla u ruke nevladinih organizacija, to su nezvanične strane koje sada treba da donesu jedan zvanični predlog čiji će autori biti Nemačka i Lajčak - upozorava Jovanović.

On naglašava da je udaljavanje iz završnih razgovara o budućem statutu ZSO onih koji su najdirektnije zainteresovani samo po sebi zloslutno i nije ohrabrujuće.

- Pojavljuje se umesto EU jedna njena članica koja je od ranije zagovornik nezavisnosti Kosova i neophodnosti da Srbija to prizna. Kao savetnici ili pomagači angažuju se nevladine organizacije sa jedne i druge strane, što opet nema nikakvu zvaničnu potporu niti objašnjenje, jer oni ne predstavljaju nikoga sem svoje naredbodavce - naveo je Jovanović.

Pročitajte još

ZSO pod kišobranom Ustava

Prema njegovim rečima, tu postoji i zamka da koliko god taj predlog bio približen onom što Srbi na Kosovu očekuju, on će ipak biti "pod kišobranom Ustava tzv. države Kosovo".

- A to je u suštini udovoljavanje osnovnom zahtevu prištinskih vlasti koje na taj način žele da liše tu zajednicu svih prerogativa samostalnog odlučivanja, o svemu što se tiče organizacije njihovog života u tim opštinama. Prema tome, vraćamo se praktično na početak, kada je prištinska strana uslovila bilo kakvu ideju o postojanju takve zajednice njenom saglasnošću sa ustavom i to je ta nepremostiva prepreka koja je i do sada postojala - kaže Jovanović.

Nekadašnji diplomata smatra da "mi ne možemo da sprečimo da bilo ko pokušava da radi bilo šta navodno za dobro obe strane, ali moramo biti oprezni", upravo zato što Nemačka preuzima inicijativu uz saglasnost Lajčaka i što je ona od početka, čak i od početka 20. veka, bila stalno na strani Albanaca, a uvek na štetu Srbije kao celine.

- Ne možemo to da sprečimo čak i ne treba da sprečavamo bilo koga ko glasno izjavi da želi da pomogne, ali moramo zadržati jedno ozbiljno seme sumnje u konačne ciljeve i namere. Tako vidim tu incijativu s obzirom na one elemente koji su pušteni u opticaj kao najverovatniji okvir te buduće ponude. A, ti okviri nas unapred opominju da to neće biti rešenje koje Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji treba bezrerzervno da prihvate. Tako to vidim na osnovu tih elementa koji su javno predočeni i na osnovu tradicionalne uloge političke Nemačke u pitanjima odnosa na Balkanu, gde je Srbija uvek najmanje podržavana - naveo je Jovanović.

Upravljački tim još 2018. završio Statut ZSO

Da podsetimo, EU je u aprilu 2018. godine dala mandat Upravljačkom timu da počne rad na izradi Statuta ZSO i da taj rad završi u roku od četiri meseca. Upravljački tim je svoj deo posla uradio u predviđenom roku i u avgustu 2018. godine o tome službeno obavestio EU.

Prema članu 21 opštih Principa, sledeći korak u implementaciji sporazuma o ZSO trebalo je da bude taj da EU sazove dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljački tim predstavio Nacrt Statuta koji je izradio. EU do dana današnjeg nije sazvala taj sastanak.

Upravljački tim je poslednji put u aprilu 2022. godine ponovo zatražio od EU da sazove sastanak na visokom nivou, na kome bi bio predstavljen Nacrt Statuta ZSO. Međutim, do dana današnjeg ni do odgovora ni do sastanka nije došlo.

Prema postignutim sporazumima i prema strogo predviđenoj proceduri samo je Upravljački tim nadležan da izrradi Nacrt Statuta ZSO.