Dostupni linkovi

Češka podržava proces vizne liberalizacije za Kosovo


Češki minister inostranih poslova Jan Lipavsky
Češki minister inostranih poslova Jan Lipavsky

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky izjavio je u četvrtak (29. septembar) kako ima velika očekivanja da će se u šestomjesečnom mandatu češkog predsjedništva dovršiti proces liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

Češko predsjedavanje završava svoj mandat na čelu Evropske unije (EU) 31. decembra ove godine.

"To je proces koji se sastoji od tehničkih pitanja. Evropska unija će vrlo brzo razmotriti tehničke aspekte i nadam se da će sse pod češkim predsjedavanjem postići dogovor, a Kosovo će imati liberalizaciju viznog režima. Vrlo je teško predvidjeti datum. Moja očekivanja od odluke su vrlo velika i to je dio moje političke agende", rekao je Lipavsky na konferenciji za novinare u Prištini.

On je to izjavio nakon sastanka koji je imao sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem.

Lipavsky je rekao da je o ovom pitanju kontaktirao i holandske dužnosnike te da su se dogovorili da analiziraju tehnička pitanja, a potom i politička.

Holandija i Francuska su dvije zemlje članice EU koje su bile skeptične prema ovom procesu.

Osvrćući se na 13. oktobar, kada će pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biti na dnevnom redu sastanka radne skupine Evropskog vijeća, Bislimi je rekao da je taj dan samo početak procesa.

"Ovo je važan, ali ne i konačni korak za liberalizaciju viznog režima. Postoji još pet postupaka, ali potpuno smo uvjereni da će Češka pogurati ovaj proces naprijed tokom svog predsjedanja."

Rekao je da su se kosovske vlasti pozabavile svim pitanjima koja su zabrinjavala skeptične države oko ovog procesa.

Od šest zemalja Zapadnog Balkana koje su ostale izvan EU, samo građani Kosova ne mogu se slobodno kretati u evropske zemlje ili u ono što je poznato kao schengensko područje.

Pitanje legalizacija viznog režima za Kosovo bilo je i u fokusu sastanka predsednice Kosova Vjose Osmani i ministra spoljnih poslova Češke Lypavskog.

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Osmani je ponovila stav da je građanima Kosova učinjena nepravda odlaganjem liberalizacije viza, te dodala da zvanična Priština računa na podršku Češke.

Takođe, Osmani je poručila da bi Kosovo trebalo da napreduje i kada su u pitanju evropske integracije, te istakla punu koordinaciju spoljne i bezbednosne politike Kosova sa politikom Evropske unije kao dokaz posvećenosti institucija i naroda Kosova evropskim integracijama.

"Predsednica Osmani je napomenula da će Kosovo ove godine podneti i zahtev za status zemlje kandidata", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će se prva rasprava u radnoj grupi Vijeća o liberalizaciji viznog režima za Kosovo održati 13. oktobra, samo dan nakon što Evropska komisija odobri i objavi godišnji paket proširenja, koji će takođe biti popraćen pojedinačnim izvještajima o napretku za uključene zemlje u ovom procesu.

Čak je i Evropska komisija potvrdila da će pozitivno izvijestiti o ispunjavanju kriterija od strane Kosova, po pitanju liberalizacije viznog režima.

Tokom konferencije ministar Lipavsky rekao je da Češka u potpunosti podržava napore posebnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka da strane dođu do normalizacije susjedskih odnosa.

"Normalizacija odnosa i regionalna saradnja bitan je aspekt evropskih integracija. Bez napretka na tom području nema uspjeha na putu prema EU", rekao je Lipavsky, pozivajući na poštovanje svih dogovora postignutih između dvije strane.

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, započeo je 2011. godine.

Kosovo insistira da se dijalog završi uzajamnim priznanjem, dok Srbija traži kompromisno rješenje.

Zamjenik premijera Bislimi rekao je da Kosovo pristupa dijalogu na konstruktivan način, te da je spremno ponuditi "prijedloge, ideje i rješenja koja vode punoj normalizaciji".

Da li će biti vizne liberalizacije za Kosovo?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

XS
SM
MD
LG