Capital.ba

Toyotina globalna prodaja u augustu porasla 3,8 posto

29.09.2022. / 12:39

TOYOTA CITY, AICHI – Globalna proizvodnja Toyote Motor Corp. oporavila se prvi put u pet mjeseci, vođena dobicima na prekomorskim tržištima, a posebno u jugoistočnoj Aziji, gdje je ponovna pojava Covida prije godinu poremetila lance snabdijevanja.

tojota

Foto: Pixabay

Vodeći svjetski proizvođač automobila proizveo je 766.683 vozila u augustu, što je 44 posto više nego godinu ranije, objavila je japanska kompanija u četvrtak. Globalna prodaja porasla je 3,8 posto u odnosu na prethodnu godinu na 777.047 jedinica, što je prvo povećanje u 12 mjeseci.

Dok se Toyota i dalje suočava s nedostatkom poluvodiča i bori se s dugotrajnim ograničenjima lanaca snabdijevanja, koja proizlaze iz pandemije, situacija se popravila u odnosu na prije godinu, kada je broj slučajeva Covida bio veći, što je uzrokovalo zatvaranje tvornica i nestašicu dijelova. Toyota se držala svog proizvodnog cilja od 9,7 miliona vozila za fiskalnu godinu do marta 2023.

Toyotina prodaja, dobit i novčani tok mogli bi premašiti pretpandemijske rezultate, dok bi neto dug mogao biti manji – potencijalni katalizatori za kompaniju da povrati svoje prethodne ocjene Aa/AA nivoa u srednjoročnom periodu.

Toyotina proizvodnja u Japanu u augustu je porasla 5,6 posto u odnosu na prethodnu godinu na 196.038 jedinica, što je prvo povećanje u pet mjeseci, navodi se u saopštenju.

Dionicama Toyote trgovalo se u padu od 0,4 posto u četvrtak uoči objave, čime je godišnji pad iznosio gotovo osam odsto. Bloomberg Adria

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!