Najnovije vesti
Vesti Beograd
ZEMUNSKA IPAK POSTAJE EGIPATSKA? Promena izglasana uprkos peticiji nezadovoljnih građana

ZEMUNSKA IPAK POSTAJE EGIPATSKA? Promena izglasana uprkos peticiji nezadovoljnih građana

Deo Zemunske ulice na Novom Beogradu ubuduće će se zvati Egipatska ulica, odlučeno je danas na Skupštine grada Beograda.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zemunska ulica Foto: Google Maps / screenshot
Zemunska ulica

Razlog za donošenje ove odluke jeste inicijativa ambasade Egipta da se jedna ulica na teritoriji Beograda imenuje u Egipatsku, s tim da naziv Zemunska ulica ostane u rezidencijalnom delu, što bi u prostornom smislu obuhvatilo stambene objekte sa neparnim kućnim brojevima.

Blic preporučuje

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Ambasada je ukazala da bi to označilo jačanje daljih aktivnosti po pitanju bilateralne saradnje između Srbije i Egipta, te da bi se na ovaj način produbili i ojačali postojeći prijateljski odnosi dve zemlje koji se neguju još od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Nezadovoljni žitelji Zemunske ulice

Više od 400 ljudi potpisalo je peticiju protiv ove odluke i poslali su je Gradu sa molbom da se od ovog "krštenja" odustane.

Većina stanovnika ove ulice su starosedeoci koji su gradili Bežaniju i Novi Beograd i tu je odraslo nekoliko generacija, podsećaju potpisnici peticije.

Naša ulica od 400 metara ne predstavlja strateški značajnu ulicu da bi bila preimenovana u Egipatsku - navodi se u peticiji koju su potpisala 424 stanovnika Zemunske, prenose Novosti.

- Sa druge strane, promena imena štetila bi duhu Bežanije i Beograda koji se u ovoj ulici prenosi s pokolenja na pokolenje i predstavlja zatiranje istorijskog pamćenja i naših korena.