Ako vas boli grlo, grgoljite jedan od ovih 12 prirodnih preparata i odmah će da prođe (RECEPTURE)

29.09.2022

04:39

0

Autor: Z. A.

Za većinu sastojke već imate u kući

Ako vas boli grlo, grgoljite jedan od ovih 12 prirodnih preparata i odmah će da prođe (RECEPTURE)
profimedia-0690126782 - Copyright Profimedia

Grgljoljene tečnosti jedan je od najjednostavnijih i veoma efikasnih načina za ubijanje bakterija i olakšanja simptoma upaljenog grla, naročito kod prehlade.


Kod prve pojave bola i crvenila isprobajte neke od ovih recepata za grgoljenje koje možete koristiti više puta tokom dana. Ipak, ako bol ne prolazi, gutanje je otežano, pa se povišena temperatura ne smiruje nekoliko dana, posetite lekara kako biste utvrdio šta vam je.
1. So i voda

Ovo je tradicionalni i vrlo jednostavan lek za grlobolju. U šolju tople vode stavite četvrtinu kašičice soli i dobro promešajte. Najbolje je da voda bude što toplija jer hladan rastvor neće biti efikasan. Da biste pojačali antiseptički učinak rastvora, u nju možete dodati i malo antibakterijske vodice za ispiranje usta, koja će neutralisati kiselinu u ustima i smanjiti osećaj žarenja grla. Uzimajte manje gutljaje i progrgljajte celu šoljicu, ali nemojte gutati. Kod svakog ispiranja usta pripremite svež rastvor.

Pixabay
 
2. Limun i voda

Pomešajte jednu kašičicu sveže isceđenog soka od limuna s jednom šoljom mlake vode. Ako koristite vruću, mogli biste da neutrališete delovanje vitamina C iz limuna. Ovaj rastvor će pomoći da se smanji natečenost grla i grlo dezinfikuje od bakterija i virusa.

3. Đumbir, med i limun

Za ovaj efikasan kućni lek pomiješajte jednu kašičicu đumbira u prahu, jednu kašičicu meda, pola šoljice tople vode i isceđeni sok iz polovine limuna. Vodu prelijte preko đumbira u prahu, a zatim dodajte limunov sok i med. Ovaj rastvor ima antibakterijska i umirujuća svojstva, a iako je možete progutati, svaki gutljaj neka bude u ustima barem 10-15 sekundi.

4. Ljuti začini i voda

Kapsaicin iz ljute paprike pomaže u olakšavanju bola i pravi je saveznik u borbi s upalom. Kako ne bi imao kontraefekt i nadražio grlo, tabasko, čili u prahu ili sličan ljuti začin pomešajte s toplom vodom i grgoljite, ali nemojte gutati. Ovaj postupak doneće olakšanje kroz 15-20 minuta nakon grgoljanja.

Pixabay
 
5. Rastvor sa žalfijom

Pomešajte jednu kašičicu sušene žalfihje, dve kašičice smeđeg šećera, tri kašičice jabukovog ili vinskog sirćeta i 0,5 dl vode pa grgoljitre nekoliko puta na dan, bez gutanja.

6. Kurkuma i voda

Kurkuma je vrlo snažan antioksidans, a taj se začin već dugo koristi i kao lek za grlobolju. U jednu šoljicu tople vode pomešajte pola kašičice kurkume i pola kašičice soli.

Pixabay
 
7. Čaj od karanfilića

Za pripremu čaja možete koristiti cele karanfiliće ili one u prahu, a oni se stavljaju u prokuvanu i vruću vodu. Karanfilić ima protivupalna i antibakterijska svojstva, a pokazao se korisnim i u lečenju različitih bolesti disajnog sistema, poput upale sinusa i bronhitisa.

8. Sok od paradajza

Za privremeno olakšanje bola isperite grlo mešavinom pola šoljice soka od paradajza i pola šoljice tople vode, a možete dodati i nekoliko kapi tabasko sosa. Antioksidativna svojstva likopena iz paradajzza pomažu u bržem zaceljivanju nadraženog tkiva grla i sluznice usta.

Profimedia
 
9. Zeleni čaj

Ovaj poznati saveznik zdravlja odličan je u borbi sa infekcijama grla. Pripremite šolju svežeg čaja s medom i limunom, a pre gutanja svakako njime ispirite grlo dok se tečnost ne ohladi.

10. Jabukovo sirće i so

Ako uz grlobolju i jako kašljete, te imate osećaj kao da vam u grlu stoji nešto, tada je ovaj rastvor pravo rešenje. Pomešajte dve kašičice jabukovog sirćeta, pola kašičice soli u šolju tople vode i grgoljite nekoliko puta na dan. Ako kašalj nije tako izražen, smanjite količinu sirćeta dodajte kašičicu meda.

Pexels
 
11. Ehinacea i voda

Echinacea podstiče delovanje ćelija makrofaga i pomaže u suzbijanju upala, a za rastvor pomešajte dve kašike tinkture ehinacee i šolju tople vode. Kod jako nadraženog grla, savetuje se ovaj rastvor da grgućete tri puta na dan.

12. Čaj od maline

Ovaj je čaj prema brojnim studijama jedan od najpouzdanijih stvari za smirivanje grlobolje. Najbolje je koristiti sušeno lišće maline i dve kašičice listova preliti kipućom vodom. Grlo treba ispirati mlakim čajem.

RINA
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike