Ognjen Dobrić za Danas: Verujem da možemo sa svima da se nosimo, stranci moraju da shvate naš mentalitet 1foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Za košarkaše Crvene zvezde, nastupajuća sezona biće sa mnogo nepoznanica. Ekipa je drastično promenjena, novi je sturčni štab, dok su pojačanja upitnog kvaliteta. U takvoj konstelaciji, Ognjen Dobrić trebalo bi da predstavlja garanciju kvaliteta i najsigurniju moguću opciju u spoljnoj liniji.

Treneru Vladi Jovanoviću naboralo se čelo posle debakla doživljenog na generalnoj probi protiv Olimpijakosa (poraz od 40 razlike) a koju sedu više dobio je nakon povrede skočnog zgloba Ognjena Dobrića na istoj utakmici. Popularni Šegi ima longetu na levoj nozi i nema sumnje da će propustiti uvodnih petnaestak dana na startu sezone. U razgovoru za Danas, iskren i neposredan, Dobrić je pričao o reprezentativnom debaklu, činjenici da je bio poslednji precrtani na spisku za Evropbasket, ali i situaciji u Crvenoj zvezdi.

 

Kako je došlo do povrede?

– Na poslednjem kontrolnom meču protiv Olimpijakosa, nagazio sam na nogu Tarika Bleka i izvrnuo zglob. Nije toliko strašno, kao što se činilo u trenutku. Koliko ću tačno odsustvovati to ne mogu da znam. Zglob je otekao, počeo sam sa terapijama koje daju određeni efekat. Ne mogu, naravno, još uvek da se oslonim na nogu i da hodam normalno, ali mislim da neću mnogo odsustvovati.

Prošao je određeni vremenski period posle debakla na Evropskom prvenstvu, s obzirom na to šta se sve izdešavalo, utisak je da je šteta što niste prošli poslednji filter, jer biste u datim okolnostima sigurno značili reprezentaciji Srbije.

– Ko zna šta bi bilo da sam otišao, ne mora da znači da bi išta bilo drugačije. Skupo nas je koštao jedan loš dan, možda ne i loš dan, već period utakmice koji su Italijani iskoristili kao vrlo kvalitetna ekipa. Igrala se osmina finala, faza u kojoj su bile reprezentacije jasnog kvaliteta.

Prošli ste kompletne pripreme, bili svedok stvaranja timske hemije u reprezentaciji. Da li je ambijent zaista bio odličan kao temelj očekivano dobrih rezultata?

Deliti teren sa tim igračima, najboljim na svetu, jeste nešto što ću pamtiti i što ima veliki uticaj na mene. Mnogo toga sam naučio. Bio sam sa njima mesec dana. Trenirati i raditi u takvoj konkurenciji i ambijentu, mnogo toga dobrog mi je donelo. Srećan sam da sam bio deo te ekipe. Naravno, krivo mi je što nisam završio ceo taj proces i pripreme krunisao odlaskom na Evropsko prvenstvo.

Kakav je bio vaš poslednji razgovor sa selektorom Svetislavom Pešićem, u kontekstu činjenice da ste bili poslednji koji je precrtan na spisku putnika za Evrobasket?

– Vrlo korektan i konstruktivan. Selektor mi je sve lepo objasnio, sve razloge zbog kojih je odlučio da me ne povede. Izdešavale su se razne stvari; od povrede Nedovića, zbog koje se selektor predomišljao do poslednjeg trenutka da li da ga vodi ili ne, pa do toga da se Milutinov razboleo, tako da je morao još jedan visoki igrač da otputuje na Evrobasket. Sve je to uticalo na odluku. Ostali smo selektor i ja u odličnim odnosima, a nije bilo ni razloga da bude pokvaren kada nije bilo nikakvih problema.

Kako je bilo sarađivati sa Nikolom Jokićem? Vama to nije bila prva reprezentativna akcija na kojoj ste bili zajedno.

– Mi smo bili zajedno na Svetskom prvenstvu do 19 godina u Pragu, 2013. godine. Jokić se u međuvremenu mnogo promenio, pre svega fizički. Uvek je imao taj osećaj za košarku, suvi talenat. Jednostavno, kako je celu ekipu dizao na drugi nivo to je stvarno da stojiš sa strane i da se diviš. Sve to deluje prelepo, opet tako lagano a uopšte nije lako. Kad on to radi izgleda kao da to svako može da izvede ali zapravo to može samo on. Zasto je najbolji na svetu.

Godinama ste već u Crvenoj zvezdi. Ova sezona će biti možda i najveći test za ekipu, otkad ste u crveno-belom dresu, prevashodno zbog velikih kadrovskih promena tokom leta i upitnih pojačanja.

– Pripremni je bio period. Svestan sam da su navijači sticali utiske na osnovu prijateljskih utakmica koje smo odigrali, ali ti mečevi su nama prevashodno služili da shvatimo u kojim segmentima igre moramo da napredujemo. Da uvidimo koje su nam greške i gde škripi. Mislim da će se novajlije, naročito inostrani igrači, prilagoditi na način igre i na ceo naš mentalitet.

Koliko bi ekipa mogla da bude ranjiva, s obzirom na to da su velike promene izvreše na najosetljivijim pozicijama jedinice i petice?

– Slažem se sa vašom konstatacijom, To jesu veoma bitne pozicije i tačno je da su na jedinici i petici izvršene značajne promene. Mislim da imamo veliki kvalitet. Nedović je to naznačio – na svakom mestu imamo po dva do tri rešenja. Ne bi trebalo da bude problema. Verujem da će sve to izgledati kako valja i da će igrači pokazati ono što imaju u sebi. Treba pojačanjima dati vremena da se prilagode na totalno drugačije razmišljanje o košarci koje oni moraju da razumeju. Već su počeli da hvataju konce.

Koliko je potrebno vremena da se postigne automatizam, posebno u okolnostima kada vas čeka vrlo kompleksan raspored mečeva već na startu sezone?

– Mi nemamo mnogo vremena za napredak osim kroz utakmice. Upravo te mečeve (Cedevita Olimpija, Budućnost, Efes, Panatinaikos) moramo da iskoristimo da popravljamo neke stvari koje škripe.

Kako vam deluje struktura ekipe; stiče se utisak da je na nekim pozicijama previše igrača, pre svega na centru, a opet da na drugim fale raznovrsnija rešenja (krilni centar).

– Poziciju četiri mogu da pokrivaju Bentil i Lazarević ali jeste činjenica da bi nam dobro došao igrač koji širi igru šutem sa distance. Imamo kvalitet, ali ne mislim da bi nam bio višak neki kvalitetan igrač koji bi stigao u skorije vreme. Opet, i sa trenutnim sastavom imamo dovoljno kvaliteta da se nosimo sa svim ekipama u Evroligi i regionalnom takmičenju.

Koliko ste spremni da preuzmete lidersku ulogu? Sazrelo je vreme da budete jedan od najbitnijih igrača.

Tako je. Godinama sam već u Zvezdi, a u poslednje dve dobijao sam sve veću ulogu kod Dejana Radonjića. Spreman sam da ispunim sve zahteve od strane trenera Vlade Jovanovića, da na pametan način iskoristim slobodu u igri i ulogu koju ću imati.

Lako bi moglo da se desi da sezonu provedete kao igrač dva na jedan sa znatno više obaveza u ulozi kreatora sa mesta beka šutera.

– Aposlutno. Mislim da je to aspekt igre u kojem mogu puno da pomognem ekipi ali i da napredujem i usavršim se. Dobro će mi doći ova sezona da u tom smislu dodam određene elemente, pokažem veću produktivnost, ali sve u kontekstu što boljih timskih rezultata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari