Curenje gasovoda Severni tok zagađuje kao trećina Danske

Curenje gasovoda Severni tok koji pumpa ogromne količine prirodnog gasa po dnu Baltičkog mora moglo bi da emituje zagađenje ravno trećini ukupne godišnje emisije gasova staklene bašte u Danskoj.

Na to je upozorio šef danske Agencije za energetiku Kristofer Bocau.

Bocau je izjavio da curenje gasa iz gasovoda Severni tok 1 i 2 približno dostiže 32 odsto godišnje danske emisije ugljen-dioksida. Danska emisija CO2 2020. godine računa se da je bila 45 miliona tona.
"Sve dok ima gasa u gasovodu, opasno je biti tamo", rekao je Botcauv. Nije rekao kada će tamo moći da se zaroni i da se vidi u kakvom su stanju cevi, za koje je rekao da su napravljene od čelika debljine 12 santimetara i da su obložene betonom.
 
Cevovodi leže relativno plitko na morskom dnu, na 70 do 90 metara dubine, odakle gas kulja i izbija na površinu. Seizmolozi su u utorak rekli da su u Baltičkom moru registrovane eksplozije i da je potom otkriveno neobično curenje dva podmorska gasovoda.
 
Sumnja se na sabotažu, a neki evropski zvaničnici i stručnjaci za energetiku kažu da je Rusija verovatno kriva jer ima direktne koristi od viših cena energije i ekonomske zabrinutosti širom Evrope. Moskva to demantuje.
 
Curenje iz jedne cevi Severnog toka 1 i iz cevi Severnog toka 2 je unutar danske ekonomske zone, dok je druga cev Severnog toka 1 koja curi, u švedskoj zoni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.