Atanacković: Moramo da menjamo odnos prema potrošnji energije

BEOGRAD – Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je danas da je neophodno da štedimo energiju kako bismo što manje novca izdvajali za uvoz tokom zime i ponovila da neće biti restrikcija električne energije, kao i da će grejna sezona početi na vreme.

„Imamo dovoljne količine gasa i mazuta“, kazala je Atanacković, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Atanacković je podsetila da je pre mesec dana Ministarstvo objavilo neobavezujuće preporuke za smanjenje potrošnje energije za domaćinstva, ustanove, institucije, javna preduzeća i projektovali su da se na taj način može uštedeti 15 odsto energije.

„Do sada je 35 od 39 javnih preduzeća dostavilo planove štednje, među kojima je i “Elektroprivreda Srbije“ koja je veliki potrošač i očekujemo da će i ostala preduzeća uskoro dostaviti svoje planove koje ćemo predstaviti na našem sajtu“, kazala je.

Ukazuje da se moraju promeniti navike i odnos prema električnoj energiji činjenjem malih koraka koji doprinose smanjenju potrošnje, a koji ne utiču na bezbednost i komfor.

Državna sekretarka je kazala da je Ministarstvo predstavilo značaj štednje električne i toplotne energije i pre početka energetske krize u aprilu 2021. godine kada je donet novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.