Najnovije vesti
Vesti Svet
POTOPLJENI GRADOVI, AUTOMOBILI "PLIVAJU" U VODI I VETAR KOJI ČUPA DRVEĆE Prvi snimci i apokaliptične scene URAGANA IJAN koji nosi sve pred sobom na Floridi (VIDEO)

POTOPLJENI GRADOVI, AUTOMOBILI "PLIVAJU" U VODI I VETAR KOJI ČUPA DRVEĆE Prvi snimci i apokaliptične scene URAGANA IJAN koji nosi sve pred sobom na Floridi (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavili su se prvi snimci uragana Ijan koji zahvatio obalu Floride iz pravca Meksičkog zaliva i doneo snažan vetar i obilnu kišu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Uragan lan Foto: Yander Zamora / EPA;
Uragan lan

Oluja je dostigla snagu izuzetno opasne četvrte kategorij, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Očekuje se da Ijan, ipal, malo oslabi kad stigne na kopno.

Blic preporučuje

Lovac na oluje Rid Timer objavio je snimak uragana na ostrvu Pajn na Floridi.

Gradonačelnica Tampe Džejn Kastor rekla je da se očekuju istorijske poplave.

- Bićemo svedoci poplava bez presedana u našem području. Takođe, imaćemo vetrove snage tropske oluje - dodala je Kastor.

Rekla je da se u gradu očekuju srušena stabla, poplave i nestanci struje.

Na Floridi bez struje više od 330.000 potrošača

Više od 330.000 potrošača ostalo je bez struje na Floridi zbog uragana Ijan, saopštio je "PowerOutage.us", koji prati nestanke struje. Najviše nestanaka zabeleženo je u okrugu Li gde je pogođeno više od 100.000 korisnika.

U okrugu Kolier, koji uključuje Nejpls i Marko Ajlend, 66.000 kupaca ostalo je bez struje, navodi se na stranici.

Predsednik SAD DŽo Bajden saopštio je da pažljivo prati razvoj događaja i da očekuje da će biti posledica.

On je rekao da je obavestio guvernera Floride da je "federalna uprava spremna da pomogne na svaki mogući način".

Bajden je naglasio da je potrebno slušati savete lokalnih zvaničnika i biti spreman za dolazak oluje, preneo je BBC.

Evakuisano više od 2,5 miliona ljudi

Više od 2,5 miliona stanovnika američke savezne države Floride, na obalama Meksičkog zaliva, dobilo je naredbu ili upozorenje za evakuaciju zbog uragana koji pre toga pogodio Kubu.

Delovi centralne Floride mogli bi da dobiju čak 60 centimetara padavina, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je upozorila na olujne udare za otprilike polovinu obale zapadne Floride.

Skoro 60 školskih okruga na Floridi juče je otkazalo nastavu ili je to planirano za danas, saopštio je guverner, uz napomenu da su mnoge od škola određene kao skloništa zbog uragana.

Komercijalne avio-kompanije otkazale su više od 2.000 letova u SAD zbog oluje.