Svijet

Sindikati u Španiji žele smanjenje radne nedjelje na 35 časova

Sindikati u Španiji žele smanjenje radne nedjelje na 35 časova
Foto: Pexels/Yury Kim | Sindikati u Španiji žele smanjenje radne nedjelje na 35 časova

MADRID - Ministarstvo finansija Španije razmatra povećanje plata javnih službenika od 3,5 odsto, navode sindikalni izvori, a prenosi RTVE.

U intervjuu za TV kanal "24 casa", generalni sekretar radničkih komisija Unai Sordo nije želio da spekuliše o brojkama, ali je jasno iznio stav svog sindikata da očekuje dogovor o povećanju zarada.

Prema pisanju lista El Pais, zajedno sa povećanjem plata, ministarstvo koje vodi Marija Hesus Montero ima namjeru da ponudi mogućnost skraćenje radne nedjelje javnih službenika na 35 časova.

Iz Ministarstva finansija nisu željeli da potvrde cifre koje će ponuditi jer su pregovori otvoreni.

Hiljade zaposlenih u javnim upravama izašlo je na ulice u Madridu, 24. septembra, tražeći od španske vlade "pravedno" povećanje plata i "efikasne" ekonomske mjere koje pomažu u borbi protiv rasta cijena.

Centralni nezavisni sindikat (CSIF) je saopštio da je više od 70.000 ljudi prisustvovalo demonstracijama, kojima se pridružila i jedna policijska organizacija, dok su predstavnici vlade dali privremenu procjenu da ih je bilo između 15.000 i 17.000.

Demonstranti su pozvali vladu da ažurira plate u javnom sektoru 2022. godine, retroaktivno, po ugledu na mjere koje je Francuska usvojila prošlog jula, da povrati kupovnu moć i da pregovara o višegodišnjem povećanju plata kako bi se nadoknadila kupovna moć koja je smanjena od 2010. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije