Najnovije vesti
Vesti Beograd
BUSPLUS ODLAZI U ISTORIJU Formirano preduzeće koje preuzima naplatu karata u gradskom prevozu

BUSPLUS ODLAZI U ISTORIJU Formirano preduzeće koje preuzima naplatu karata u gradskom prevozu

Odbornici Skupštine Grada Beograda izglasali su rebalans budžeta za 2022. godinu. Grad je formirao i preduzeće koje će preuzeti naplatu karata u javnom prevozu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Mitar Mitrović / Ringier
.

Za rebalans budžeta Grada Beograda glasalo je 57 odbornika gradskog parlamenta, dok je protiv bilo njih 36.

Odbornici gradske skupštine nekoliko sati su raspravljali o reba lansu budžeta za 2022. godinu, koji je u odnosu na prethodni povećan za 4,5 odsto i iznosi blizu 154 milijarde dinara, prenosi RTS.

.
Foto: Miloš Milivojević / Tanjug
.

Ako se doda i 19 milijardi, koliko će posle rebalansa iznositi budžeti gradskih opština, Grad raspolaže sa više od 170 milijardi dinara. Rebalansom će najviše sredstava biti iskorišćeno za pokrivanje troškova energenata do kraja godine.

Za gas je obezbeđeno 618 miliona dinara. Kada se dodaju ugalj, mazut, lož ulje, to ukupno iznosi 1,07 milijardi dinara. Grad će u trećem i četvrom kvartalu ove godine za energente potrošiti više od osam milijardi dinara.

Opštine će rebalansom dobiti 1,8 milijardi dinara, a novac je namenjen plaćanju starih dugova. Rebalansom je obezbeđeno milijardu dinara za asfaltiranje ulica. Gradska čistoća dobiće i trista miliona dinara za javnu rasvetu.

Planirano je da se za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima potroši 2,5 milijarde dinara. Rebalansom je obezbeđena i 1,8 milijardi dinara za oko 400.000 porodica koje imaju decu mlađu od 18 godina.

.
Foto: Zoran Ilić / Ringier
.

Vaučere u vrednosti od 6.000 dinara dobiće i svi zaposleni koji brinu o deci - vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, vaspitačice.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su večeras odluku o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u glavnom gradu - JKP "Naplata prevozne usluge Beograd".

Ta odluka je, kako je rečeno, doneta u cilju efikasnije organizacije prodaje karata i naplate usluga prevoza, kao i kontrole voznih isprava u javnom linijskom prevozu u Beogradu.

Delatnosti novog preduzeća su organizovanje i obavljanje naplate usluge prevoza, izrada nacrta zakonskih i podzakonskih akata u vezi sa naplatom te usluge, izrada predloga za razvoj i unapredjenje Sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima i unapredjenje usluga vezanih za korisnike javnog prevoza putnika na teritoriji Beograda.

Posao naplate karata u javnom gradskom prevozu do sada je radila privatna turska kompanija "Kentkart".

Nova lokacija za Otvoreni tržni centar

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su izmene i dopune plana detaljne regulacije za područje privredne zone Autoput” u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu za blok između ulica Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane saobraćajnice, a reč je o novoj lokaciji predvidjenoj za novi otvoreni tržni centar.

Prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića, nova lokacija ima oko 7,3 hektara i u funkcionalnom smislu biće mnogo povoljnija u odnosu na sadašnju.

- U okviru parcele biće i parking prostor i svi neophodni komunalni objekti, kao i trafo-stanica koja će biti ne samo za potrebe OTC, već i za neke delove opština Zemun i Novi Beograd - rekao je Stojčić.

On je izrazio očekivanje da će nakon projektovanja, koje je povereno „Gradskim pijacama”, nov objekat biti završen naredne godine.

Deo Zemunske ulice preimenovan u Egipatsku

Deo Zemunske ulice na Novom Beogradu ubuduće će se zvati Egipatska ulica, odlučeno je danas na sednici Skupštine grada Beograda.

Razlog za donošenje ove odluke jeste inicijativa ambasade Egipta da se jedna ulica na teritoriji Beograda imenuje u Egipatsku, s tim da naziv Zemunska ulica ostane u rezidencijalnom delu, što bi u prostornom smislu obuhvatilo stambene objekte sa neparnim kućnim brojevima.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Ambasada je ukazala da bi to označilo jačanje daljih aktivnosti po pitanju bilateralne saradnje izmedju Srbije i Egipta, te da bi se na ovaj način produbili i ojačali postojeći prijateljski odnosi dve zemlje koji se neguju još od osnivanja Pokreta nesvrstanih.