Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Intervju sa silovateljem ne služi svrsi 1Foto: Arhiva službe Poverenika

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da intervju u listu Informer sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji.

„Mediji treba na sveobuhvatan način da pruže relevantne informacije, poštuju profesionalne i etičke standarde, imajući u vidu, na prvom mestu, zaštitu žrtava, a ne da inspirišu na vaninstitucionalno rešavanje ovog složenog pitanja i uzimanje pravde u svoje ruke“, navela je poverenica u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da senzacionalistički pristup urušava napore društva na rešavanju velikog problema rodno zasnovanog nasilja sa kojim se društvo suočava.

„Javna diskusija o psiho-socijalnom tretmanu povratnika je poželjna tema, i tu je uloga medija veoma važna, što upravo pokazuje i ovaj primer iz koga se vidi neophodnost adekvatnog institucionalnog odgovora na probleme u resocijalizaciji višestrukih povratnika“, tvrdi Brankica Janković.

Ona je podsetila da je Ministarstvu pravde upućena inicijativu za izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija – tako da se propiše obaveza nadležnih organa da po službenoj dužnosti u svim slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja uvek obaveste žrtvu o otpuštanju ili bekstvu osuđenog iz zatvora.

„Pored toga, ovaj slučaj ukazuje i na potrebu sagledavanja izmena propisa sa aspekta položaja osuđenih lica i mera nakon izdržane kazne zatvora u cilju resocijalizacije višestrukih povratnika“, navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari