Informacija „na klik“ – o budžetu, javnim nabavkama, tenderima…

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da će do 16. novembra svih 15.000 organa vlasti u Srbiji imati obavezu da na platformu koju je izradila ta institucija unesu informatore o radu svojih organa.

„Informatori će biti na sajtu poverenika na jedinstvenoj platformi – Jedinstveni informacioni sistem informatora o radu, na kojoj će, kako je rekao građani moći da nađu Informatore svih organa javne vlasti – ministarstava, gradova, opoština, bolnica, javnih preduzeća, škola“, rekao je Marinović na skupu posvećenom obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna, koji organizuje Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

Prema rečima Marinovića, u nekoliko klikova biće dostupne inforamcije o budžetu, javnim nabavkama, ko je dobio na tenderu, projektima, visini zarada i ostalih primanja… a na jednostavan način će moći da upoređuju podatke različitih organa vlasti.

Kako Marinović navodi procenjena je da oko 15.000 organa vlasti u Srbiji ima obavezu da unese podatke na jedinstvenu platformu, a do sada je to učinilo 30 organa.

Poverenik je podsetio da je do sada obavezu da objavi Informator o radu imalo 3.000 organa.

Za sve organe vlasti od sada će postojati jedinstvene rubrike za Informator, u kojima će unositi informacije, a biće ih 24 za razliku od dosadašnjih devet, rekao je Marinović na skupu povodom Međunarodno dana prava javnosti da zna organizovanom u saradnji sa Misijom OEBS-a.

U njima će biti upravo sve ono što interesuje građane, rekao je Marinović.

Za unošenje podatka postoji zakonska obaveza, a od 16. novembra protiv ministara, direktora bolnica, škola, rukovdilaca organa, gradonačelnika… koji to ne učine poverenik će pokretati zahteve za prekršajne postupke.

„Poverenik će to radili ali apelujem na sve organe vlasti i nadležne da shvate ozbiljnost te zakonske obaveze ne zbog toga da ne bi bili kažnjeni nego zbog značaja za građane i njih same. Nesporna je korist za građane i organe vlasti koji više neće morati da postupaju po pojedinačnim zahtevima, već će moći da odgovore – sve vam je na platformi“, neveo je Marinović.

Poverenik je dodao da je do sada zakonsku obavezu poštovalo oko 50 odsto od 3.500 organa.

„Ćutanje uprave je nedopustiv čin koji je doprineo kršenu ugleda ne samo insitucija već i države. Procenat zbog ćutanja i žalbi građana zbog toga iznosio je i do 80 odsto. Čim smo najavili mehanizam kažnjavanja, procenat je pao na 36. odsto“, rekao je on.

Najavio je da će Prva kancelarija Poverenika van Beograda da biti u Novom Sadu, a do Nove godine u NIšu i Kragujevcu, te da će se na taj način približiti građanima.

„Prekršajni nalog smanjio sa 60 na 36 odsto za ćutanje. Gledaćemo da svi odgovore, da budete sigurni kada podesete zahtev da se na njega dobije odgovor“, naveo je.

Dodeljene nagrade najboljima

I ove godine povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna dodeljene su nagrade i to nagrada za najbolji informator o radu koja je dodeljena Ministarstvu kulture i informisanja i nagrade za organe vlasti koji su svojim radom doprineli afirmisanju prava javnosti na pristup informacijama od javnog značaja. Pored Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, među dobitnicima ovog priznanja našao se u kategoriji pravosudnih organa Viši sud u Novom Sadu.

“Ja sam zaista počastvovan što je naš trud i zalaganje prepoznato u tom smislu da smo zaista uradili maksimum koliko se moglo na pravu javnosti da zna ono što je neophodno da zna. To je nešto čime se rukovodimo duži niz godina“, rekao je predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić.

Ove godine je počela primena izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i u tom smislu Poverenik je dobio proširena ovlašćenja. Efekti primene ovih izmena biće vidljivi do kraja naredne godine.

“Iz godine u godinu procenat žalbi zbog ćutanja uprave u ukupnom borju žalbi koje su dolazile Povereniku iznosio između 60 i 80 posto, znači 3 od 5 ili 4 od 5 žalbi su bile zbog ćutanja uprave. Čim smo najavili da ćemo uspostaviti mehanizam kažnjavanja, procenat za 2021. je pao na 36, 37 posto što je fantastičan rezultat spram prethodnog stanja, ali nije zadovoljavajući”, napomenuo je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Na putu razvoja prava pristupa informacijama od javnog značaja, Srbiji su podršku pružili Misija OEBS-a u Srbiji, Misija USAID u Srbiji, Misija Saveta Evrope u Beogradu i Delegacija Evropske Unije u Srbiji.

“Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je izmenjen i dopunjen i on je izmenjen u skladu sa preporukama SIGME koja je grupa eksperata iz EU i koja prati Evropske standarde i najbolju praksu EU.“, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Na konferenciji predstavljena je i platforma Jedinstveni informacioni sistem informatora o radu kao i najnovija publikacija „Stavovi i mišljenja Poverenika“.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.