Kup bruka Partizana protiv drugoligaša: Andrade od nesuđenog junaka do tragičara 1foto: Starsport.rs

Radnički iz Sremske Mitrovice, boljim izvođenjem penala, izbacio najčešćeg osvajača najmasovnijeg takmičenja u eri samostalne Srbije.

Sezona 2022/2023. još nije prešla ni polovinu, a klub iz Humske je već ispao iz trke za jedan od dva domaća trofeja, pošto je u gostima dobio rezultatsku šamarčinu od niželigaškog protivnika – 3:1 (1:1, 0:1).

Više od igre crno-belih u prvom poluvremenu, rano vođstvo i ozbiljne šanse pre odlaska na pauzu ukazivali su na rutinsku pobedu Beograđana, mada je povremena nonšalancija slutila na potencijalnu „minu“.

Karakterističan proboj Fuseinija Dijabatea po boku, povratna lopta ka Patriku Andradeu i snažan šut momka sa Zelenortskih ostrva, sa 16 metara, otkočili su „parni valjak“ u 18. minutu, pa je bilo za očekivati da ubrza put ka drugoj rundi Kupa Srbije, u kom od 2o19. godine niže poraze u finalima.

Da je apsolutni favorit iz Humske uradio ono što je morao ne bi Mitrovčani imali šta da traže u nastavku utakmice po lošem terenu, ali prvo je Andrade promašio zicer, a onda je njegov sunarodnik i najbolji strelac Partizana u UEFA takmičenjima, Rikardo Gomeš, pogodio stativu.

Pa opet, ni to ni izostanci reprezentativaca (Natho, Vujačić, Saničanin…) ne mogu biti alibi za ležerno držanje, lagano kretanje, potcenjivački stav… u drugih 45 minuta. Kao da im je pobeda zagarantovana, izabranici Gordana Petrića nisu učinili dovoljno da osiguraju trijumf i izbegnu kaznu za (ne)pokazano.

Pravo niotkuda, domaćin je iskoračio ka čudu. Ristović je povukao napad  po levoj strani, pa prebacio težište napada na suprotnu stranu, gde je pronašao usamljenog Marinkovića, a ovaj udarcem iz prve savladao prekaljenog Milana Lukača, koji je dobio priliku umesto Aleksandra Popovića i upisao prve minute u svom povratničkom mandatu na Topčiderskom brdu.

Nokdaun u zadnji čas (90+3) šokirao je i unervozio grače Partizana, međutim, teško da je iko od njih mogao pojmiti nulu sa „kreča“. Prvo je golman Dragićević pročitao nameru Rikarda, onda je Živković zatresao prečku, pa kapiten Urošević promašio ceo gol, da bi na kraju čudesni Dragićević ukrotio šut Andradea.

Neprecizni su bili i Ristović i Kovačević na drugoj strani, ali su zato Spasojević i Petrović pogodili za neverovatno skidanje skalpa superligašu. I neviđeno slavlje 13. plasirane ekipe iz drugog ranga srpskog klupskog fudbala.

Za crvene obraze i prst na čelo svih u Humskoj 1, kao i strepnju od psiholoških posledica preranog ispadanja iz Kupa, u sussret novim izazovima u prvenstvu, gde Partizan od početka kaska za šampionskom Crvenom zvezdom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari