');
Najnovije vesti
Kultura
Premijera filma “GDE SI, ADAME?” o životu monaha na Svetoj Gori

Premijera filma “GDE SI, ADAME?” o životu monaha na Svetoj Gori

Dokumentarni film “GDE SI, ADAME?” tvoraca Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaporošenka, koji uranja u dubine Svete Gore, riznice Pravoslavlja okom kamere dopire do unutrašnjosti manstirskih zidina, prenoseći neverovatnu atmosferu monaškog života kao uzora koji bi trebalo da služi svima nama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: MCF Distribucija / Promo
.

“Ovaj film po pravilu nije smeo da nastane….Trebalo je zaslužiti poverenje bratstva na udaljenom od civilizacije poluostrvu….gde žena nema već hiljadu godina…”

.
Foto: Promo
.

Idejni tvorac i producent filma, đakon Aleksandar Pliska, tokom cele jedne decenije provodio je veliki deo vremena u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori, živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad.

Iz istinskog posmatranja monaškog života unutar zidina Dohijara nastao je dokumentarni film „GDE SI, ADAME?“ reditelja Aleksandra Zaporošenka čija će se beogradska PREMIJERA održati 6. OKTOBRA u mts Dvorani s početkom u 19:30h, prikazujući život jednog od svetogroskih manastira iznutra, uz očuvanje atmosfere i autentičnosti. Na nedavno završenom Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru, film je dobio nagrade u dve kategorije: Za najbolji film festivala i Za najbolju kameru.

Glavni junak filma, iguman atonskog manastira je vedar i harizmatičan stariji čovek Grigorije koji sa dugogdišnjim monaškim iskustvom iznosi svoje duboko razumevanje ljudske duše i njene želje da se vrati u stanje koje je svojstveno ljudskoj prirodi Adama, pre pada.

.
Foto: MCF Distribucija / Promo
.

Sam starešina, iguman Grigorije i cela zajednica manastira preuzimaju na sebe teškoće, trud i trpljenje života u ime Hristovo i sledovanje monaškom idealu.

„Od svih vrlina na Svetoj Gori najviše sam se naučio svetom trpljenju“ izriče iguman dok sa rediteljem, pred kamerama, naglas razmišlja o životu monaha. Kako navodi potrebni su veliki napor i trud, inače će se manastir pretvoriti u „gomilu kamenja”.

“Monah radi s ljubavlju i verom”

Kadrovi prirode koja okružuje Dohijar gotovo su neraskidivo vezani sa neprekidnim tokom rada i molitve, ukazujući da su biser ovog autentičnog vizantijskog pejzaža sami monasi.

Dohijar (грч. Μονη ∆οχειαρειου) je pravoslavni grčki manastir na Svetoj Gori, na jugozapadnoj obali poluostrva Atos, deseti u hijerarhiji od dvadeset svetogorskih manastira. U X veku osnovao ga je sveti Jevtimije Atonski.

U manastiru živi oko 50 monaha.

Pogledajte trejler: