Ove Novosađanke su carice! Bore se protiv "menstrualnog siromaštva", a u fakultete, teretane i kafiće uvode besplatne higijenske uloške!

28.09.2022

15:00

0

Ne smemo da potisnemo niti zaboravimo činjenicu da su menstrualni proizvodi, kao i menstrualni ciklus, nešto što nismo same izabrale, kažu naše sagovornice iz Ženske incijative

Ove Novosađanke su carice! Bore se protiv "menstrualnog siromaštva", a u fakultete, teretane i kafiće uvode besplatne higijenske uloške!
V.VelickovicNovember11.106 - Copyright Vladimir Veličković/Aleksandra Ćurić

Jovana Mrdalj, Milica Sekulić i Jelena Mirić iz Novog Sada su već godinu i po svim snagama uz devojke širom Vojvodine koje se bore sa menstrualnim siromaštvom. Zbog visokog poreza na tampone, poznatog kao „ružičasta taksa“, menstrualni proizvodi su često veoma skupi, a istraživanja pokazuju da je značajan procenat žena u celom svetu pogođen menstrualnim siromaštvom. 

Ove tri Novosađanke sopstvenu ideju sprovele su u, pa moglo bi se reći, pokret. Pokret za rušenje tabua, smanjenje siromaštva, ali i podizanje ženske svesti. Za 24sedam otkrile su kako je nastala Ženska inicijativa, kao i koji su njeni ciljevi. 

- Ne smemo da potisnemo niti zaboravimo činjenicu da su menstrualni proizvodi, kao i menstrualni ciklus, nešto što nismo same izabrale. Nakon sprovedene ankete na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao i ostatku obrazovnih institucija u Republici Srbiji, postale smo svesne da veliki broj mladih devojaka i studentkinja nije u mogućnosti da obezbedi higijenske uloške na mesečnom nivou - počinju priču ove tri fenomenalne devojke i dodaju:

Vladimir Veličković/Aleksandar Ćurić
 

- Zamislite jednu studentkinju koja dolazi iz siromašnijeg podneblja Srbije da studira na Univerzitetu u Novom Sada. Recimo, ona ima na raspolaganju 1.500 dinara nedeljnog džeparca, i ukoliko oduzmemo tri obroka dnevno u studentskoj menzi, u nedelji kada je menstrualni ciklus ona jedva može da pokrije najosnovnije troškove. Vođene tom računicom, želele smo da pokrenemo proces promena i pomoći.

U početku, ideja je bila usmerena na uvođenje besplatnih higijenskih uložaka na sve fakultete u Republici Srbiji, ali se zamisao brzo proširila kako na nevladine organizacije, tako i na srednje škole i različite privredne objekte. U razgovoru sa drugim devojkama, pre pokretanja same inicijative, Jelena, Milica i Jovana shvatile su da žele promene.

- Žele lagodno da odlaze na fakultet ne razmišljajući o tome da li mogu da priušte higijenski uložak tokom predavanja. U anketama smo shvatile da treba da se izborimo za menstrualne potrepštine. Nikome nije u cilju da plaća više od potrebnog, a mi smo kroz rezultate ankete saznale koje higijenske uloške najčešće koriste, da li koriste menstrualne čašice, menstraulne gaćice, i koliko im je važno da ulošci imaju ekološku notu - kaže Jelena Mirić za 24sedam.

Vladimir Veličković/Aleksandar Ćurić
 

Značajan učinak za godinu i po

Prema rečima naših sagovornica, za godinu i po postojanja Ženske inicijative, uspele su da uvedu besplatne higijenske uloške na Filozofski fakultet u Novom Sadu i da motivišu Savez studenata Filozofskog fakulteta da krene njihovim stopama. MC Vision academy je prva srednja škola koja je takođe uvela besplatne higijenske uloške. Omladinski centar OPENS, Pokret gorana Vojvodine, Kolping Srbija, samo su neke od nevladinih organizacija i kompanija koje su sprovele model Ženske inicijative.

 

 

Ipak, bilo je i prepreka

Koliko su uradile svojom inicijativom, pokazuje i podatak da je u 2021. godini njihov projekat izabran za jedan od 12 najboljih projekata. Međutim, kao i pri rađanju svake druge ideje, ovaj trojac naišao je na prepreke, u vidu nerazumevanja. 

- Susretali smo se sa komentarima: "Valjda su važniji besplatni udžbenici” ili “Eto, čekale smo vas da nam kažete šta je PMS”, ali ne zameramo, jer svakome je njegova muka najveća i najteža, a opravdanje za navedene komentare nalazimo u nedostatku edukacije o reproduktivnom zdravlju, kao i svesti o ravnopravnosti polova. Menstrualno siromaštvo je samo jedno od oblika siromaštva sa kojim se svakodnevno susrećemo, ali je ipak tabu, i zbog stigmatizacije žene u našem društvu, njime treba da se bavimo - navode iz Ženske inicijative. 

Vladimir Veličković/Aleksandar Ćurić
 

Tri devojke, koje simbolizuju početak promena u našem društvu, podsećaju da je menstruacija, poput pulsa, telesne temperature i disanja, jedan od vitalnih znakova organizma. Navode i da kada je menstruacija u balansu, ona je pouzdan pokazatelj zdravstvenog stanja.

- Bez obzira na sve pokušaje da se na ovaj ili onaj način menstraucija normalizuje, te da se o njoj priča kao o bilo kojoj robnoj marki ženskog pudera, ona je, nažalost, još uvek propraćena mnogim dezinformacijama i tabuima sa kojima se svakodnevno susrećemo kao žene. Suludo je gledati samo “svoje dvorište”, i ako ne možemo da budemo solidarne i pomognemo jedna drugoj koliko možemo, onda imamo jako veliki problem - zaključile su razgovor devojke iz Ženske inicijative. 

U budućnosti ove tri dame baviće se realizacijom projekata, obezbeđivanjem sponzorstva, održavanjem tribina, radionica, edukacijom na društvenim mrežama. Pored navedenog, u komunikaciji su sa ostalim fakultetima i srednjim školama gde im pružaju logističku podršku za pregovaranje i uvođenje higijenskih uložaka u svoje ustanove.

Takođe, zakazale su i svoju prvu tribinu "Pink flag", na kojoj će govoriti o reproduktivnom zdravlju. Tribinu možete posetiti 4. oktobra u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, u 17 časova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike