Capital.ba

Blagi pad proizvođačkih cijena u avgustu

28.09.2022. / 15:21

SARAJEVO – Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju u BiH u avgustu niže su za 0,3 odsto u odnosu na jul, dok su u odnosu na isti mjesec lani više za 21,7 odsto.

FOTO: Agencije

U avgustu u poređenju sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu nisu se mijenjale, dok su u odnosu na avgust prethodne godine zabilježile rast za 22,2 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u avgustu niže su za 0,9 odsto u odnosu na juli, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 21 odsto.

U avgustu u poređenju sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene više su za 0,3 odsto u oblasti energije, za 0,4 odsto u kapitalnim proizvodima, trajnim proizvodima za 4,5 odsto, te netrajnim proizvodima za 1,4 odsto, dok je pad zabilježen u intermedijarnim proizvodima, i to za 1,8 odsto.

Proizvođačke cijene u sektoru energije u avgustu više su za 28,2 odsto u odnosu na isti mjesec lani, intermedijarnim proizvodima za 23,5 odsto, kapitalnim proizvodima za 7,8 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za 19,2 odsto, te netrajnim proizvodima za 14,1 odsto.   Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!