28. septembar  2022. 14.57  →  19.25 | Izvor: RTV (Tatjana Popović)

O mogućnostima i prednostima korišćenja solarne energije u Kikindi

KIKINDA -

U okviru preorijentacije na zelenu energiju, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj "Banat" iz Zrenjanina realizuje projekat "Promocija korišćenja solarne energije kroz pristup kupac-proizvođač", koji finansira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. U sklopu projekta, u Gradskoj kući u Kikindi, održana je obuka na temu "Mogućnosti i prednosti korišćenja solarne energije kroz pristup kupac-proizvođač i aspekti energetskog siromaštva".

video icon

energija, 2, , , foto, aleksandar, kurbalija

Aktuelna kriza još jednom je potvrdila neophodnost energetske tranzicije i prelaska sa klasičnih na zelene izvore energije. Tim je veći značaj aktuelnog projekta "Promocija korišćenja solarne energije kroz pristup kupac-proizvođač", koji je predstavljen u Kikindi. Dosadašnje, kao i najavljene investicije u solarne i vetroparkove, primer su dobre prakse u toj oblasti u gradu na severu Banata.

“Postoje i privredna društva koja već imaju mini solarne parkove za sopstvene potrebe, a neke institucije, poput Opšte bolnice i Sportskog centra Jezero, takođe koriste solarnu energiju za zagrevanje vode, a samim tim ostvarivanja ušteda u korišćenju gasa'', podsetio je član Gradskog veća zadužen za privredu i investicije Saša Tanackov.

Rast cena energenata pokazuje da su danas ulaganja u solarnu energiju više nego isplativa. Naime, isplativost te investicije značajna je na više nivoa, ali je važno da se čitav proces sprovodi planski.

energija, 1, , , foto, bela, terno

“Možemo sa jako puno malih sistema da uštedimo jako puno. Plus, nije samo u pitanju samo ušteda energije, već je to pitanje lokalne naponske podrške. Svaka mala elektrana znači povećanje naponske podrške i stabilniji rad elektroenergetskog sistema. Tako da su uštede na različitim nioima i različitim vidovima veoma značajne'', objasnio je prof. dr Filip Kulić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Pored ekonomskog, važan je ekološki aspekt preorijentacije na zelenu energiju. Da bi se postigli najbolji efekti, čitav postupak mora biti realizovan planski. Naravno, neophodno je da država ima jasnu strategiju u toj oblasti, u kojoj će privreda,lokalne samouprave i građani biti prepoznati kao punopravni partneri.

Srodne vesti