Ovoliko sati sna nije dovoljno za odmor

Odavno je već poznato koliko je san važan za pravilno funkcionisanje, koncentraciju, motivaciju i uspešno odrađivanje dnevnih obaveza, ali uprkos čestim upozorenjima i savetima, ljudi se ne pridržavaju ovog pravila da spavaju otprilike osam sati, već gledaju serije do kasno u noć, ostaju na druženjima do kasno, ili koriste mobilni telefon…

Doktorka Rebek Robins objasnila je šta se događa u mozgu kada mu dajemo samo šest i manje sati sna i kako veliku razliku može napraviti i samo jedan sat više.

– Ako jednu noć spavate osam sati, a već iduću šest i tako menjate ritam, vi zapravo šaljete mozgu poruku da se prilagođavate drugoj vremenskoj zoni. Svaki sledeći odlazak u krevet postaje izazov za njega i zbunjujete ga. Toksini koje mozak tada ispušta mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije – kaže Robins, prenosi portal N1.

Takođe, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse da obole od gripa i raznih virusnih infekcija jer imunitet pada i postajete osetljiviji. Imati tаčan raspored odlaska u krevet i buđenja ključno je u održavanju zdravlja.

– Mnogi misle da samo deci treba dobra rutina spavanja, ali isto tako je potrebna i odraslima – kaže Robins.

Ona predlaže da ne koristite mobilni telefon pre spavanja već odvojite nekoliko minuta za meditaciju i nakon toga utonite u san. Takođe, ako se slučajno budite tokom noći, nemojte uzimati telefon u ruke. Pokušajte sesti, prekrstiti noge u udobnom položaju i pokušajte da meditirate.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.