Koji čaj najbrže deluje kod stresa i nesanice

Matičnjak je biljka sa izuzetno lekovitim dejstvom, a može da se gaji u bašti ili na terasi u saksiji. Pored efekta koji ima na organizam, privlači pčele, zbog čega je odlična za održavanje ravnoteže u bašti.

Postoje razni benefiti čaja od ove biljke, a jedan neki od njih su ublažavanje stresa, nesanice, nervoze i anksioznosti. Ukusom i mirisom podseća na limun, a u tradicionalnoj medicini se koristi i kod raznih tegoba, od zdravlja, probavnog trakta do zarastanja rana, kao i kod očuvanja zdravlja srca, piše bastabalkana.com.

Čaj od matičnjaka se upotebljava kod želudačne kiseline, nadimanja, lošeg varenja, mučnine, bogat je antioksidansima, pa pozitivno utiče i na proces detoksikacije. Istraživanja pokazuju da je matičnjak vodeća biljka za umirenje i miran i kvalitetan san, a mnogi je nazivaju i biljkom “emocionalnog isceljenja”.

Pozitivno utiče i na žensko zdravlje jer smanjuje tegobe uzrokovane PMS-om, a poseduje i antiimflatorna svojstva, odlična je protiv upale i virusnih infekcija.

Evo kako napraviti čaj od matičnjaka – zdrav eliksir za dušu, um i telo:

Jednu supenu kašiku sušenog lista matičnjaka prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite šolju i ostavite da čaj odstoji 15 minuta. Zatim procedite čaj i uživajte u napitku. Matičnjak ima lep ukus, pa verujemo da će svima prijati. Ukoliko volite slađu verziju čaja, dodajte kašičicu meda. Važno je da nikada matičnjak ne kuvate, već se biljka isključivo preliva ključalom vodom i tako se dobija zdrav napitak.

Pored čaja, matičnjak se u službi zdravlja koristi i u vidu kapsula, tableta i eteričnog ulja.

Osim što je prva pomoć kada je u pitanju nesanica, matičnjak otklanja i sledeće tegobe:

– migrenu
– zubobolju
– bolesti uha
– bolova u stomaku

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.