Danci uložili još 20 miliona evra: Novi pogon Grundfosa u Inđiji

28.09.2022

10:27

0

Danska kompanija otvorila je danas novi pogon u Inđiji za proizvodnju hidrauličnih pumpi

Danci uložili još 20 miliona evra: Novi pogon Grundfosa u Inđiji
Aleksandar Vučić 2 (3) - Copyright Tanjug printscreen

Kompanija „Grundfos“ iz Danske otvorila je novu fabriku u Inđiji koja se prostire na 17. 000 kvadratnih metara, a investicija je vredna 20 miliona evra.

Danci će tu proizvoditi cirkulacione pumpe, pumpe za otpadne vode u domaćinstvima, pojačivače pritiska i integrisana hidraulična kola za kotlove, a celokupna proizvoodnja biće namenjena izvozu.

Grundfos je u prvoj fabrici u Inđiji imao oko 900 radnika, a novi pogon biće treća po veličini fabrika te kompanije u svetu. Uz to imaće i tzv zlatni ekološki certifikat, odnosno projektovana je tako da bude potpuno energetski nezavisna i da reciklira celokupnu količinu otpadnih voda.

Ovaj globalni gigant je svoj prvi pogon u Inđiji otvorio 2013. godine i on se danas prostire na 26.000 kvadratnih metara. U izgradnju je uloženo 50 miliona evra.

U Inđiji se proizvodi više od četiri miliona pumpi, što čini više od 20 procenata ukupne proizvodnje na nivou čitave „Grundfos grupe“ od 100 kompanija sa 19. 500 zaposlenih u preko 60 zemalja sveta.

Novi pogon je otvoren u prisustvu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, a svečanom otvaranju prisustvovali su i ministarka privrede Anđelka Atanasković, pokrajinski premijer Igor Mirović i ambasadorka Danske u Srbiji, Suzan Šajn.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike