Šta uradi Sikorski? "Čovek je sam sebe raskrinkao da mrzi Evropu"

Jutrošnja objava iz Poljske o curenju gasovoda "Severni tok 1" i "Severni tok 2" izazvala je čitavu polemiku među evropskim zvaničnicima o uzroku akcidenta.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2022.

12:26

Šta uradi Sikorski?
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Ministar inostranih poslova Poljske Radek Sikorski objavio je na društvenim mrežama tekst sa fotografijom mesta gde je došlo do curenja gasa usled oštećenja na gasovodu „Severni tok“ i „Severni tok 2“ uz poruku u kojoj se zahvaljuje Sjedinjenim Državama, ne objašnjavajući šta tačno ima u vidu. Na objavu su reagovali u Moskvi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija čeka reakciju Brisela. "Da li je to zvanična izjava o terorističkom aktu?", napisala je ona na svom nalogu na Telegramu posle objave Sikorskog. Ona je, potom, u izjavi za radio Sputnjik rekla da ako ne bude bilo reakcije Evropske unije, evropskih institucija i birokratije na to što je juče uradio Sikorski, treba govoriti ne samo o mržnji prema Rusima, nego i prema onim ljudima koji biraju evropske političare. "Sikorski, građanin članice EU, poslanik Evropskog parlamenta, koji je ranije bio ministar spoljnih poslova Poljske, zahvalio je SAD za diverziju... za oštećenja civilne infrastrukture na teritoriji država EU... Čovek je sam sebe raskrinkao da mrzi Evropu", rekla je Zaharova.

Moskva: Glupe tvrdnje

Zamenik međunarodnog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov prokomentarisao je da ako istraga o eksplozijama ukaže na umešanost SAD, onda situacija može kardinalno da se promeni. "Tada isporuke tečnog gasa u Evropu mogu za Amerikance da se pretvore u košmar. Zar su naši protivnici potpuno izgubili razum?", rekao je on. Moskva je danas nazvala glupim tvrdnje da Rusija stoji iza navodnih napada na gasovode Severni tok, dodajući da istovremeno ruske vlasti primećuju veliko povećanje profita američkih kompanija koje dostavljaju gas Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na redovnoj pres-konferenciji da incident treba da bude istražen i da rokovi za popravljanje oštećenih gasovoda nisu jasni.

NATO: Sabotaža

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je curenje gasovoda Severni tok akt sabotaže i rekao da je sa danskim ministrom odbrane Mortenom Bodskovom razgovarao o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama Alijanse.

"Razgovarao sam o sabotaži na gasovodima Severni tok sa ministrom odbrane Mortenom Bodskovom. Razgovarali smo i o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama NATO", objavio je Stoltenberg na Tviteru.

Prethodno je Bodskov rekao da postoji razlog za zabrinutost zbog bezbednosne situacije u regionu Baltičkog mora, ističući kao najnoviji primer sumnjivu sabotažu na dva gasovoda Severni tok.

Kompanija Nord strim AG, operater gasne mreže, saopštila je juče da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja "bez presedana" u samo jednom danu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas takođe da Evropska unija sumnja da su oštećenje dva podvodna gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 sabotaža i upozorio da će odgovoriti za svaki napad na evropske energetske mreže.

Prethodno, Rusija je saopštila da je spremna da razmisli o ideji Evropske unije o zajedničkoj istrazi u vezi sa incidentnom na Severnom toku.

Evropske vlasti istražuju ono za šta Danska, Nemačka i Švedska tvrde da su bili akti sabotaže na cevovodima pod Baltičkim morem dva ruska gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: