Bošnjaci obeležavaju svoj nacionalni dan 1Veliko interesovanje za popis - Novi Pazar. Foto: N. Kočović

Bošnjaci u Srbiji, ali i širom sveta, danas obeležavaju Dan Bošnjaka u znak sećanja na 28. septembar 1993. godine kada je na Svebošnjačkom saboru u Sarajevu usvojena odluka o korišćenju naziva Bošnjak umesto musliman.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je pre tri godine taj datum proglasilo nacionalnim blagdanom Bošnjaka u Srbiji, a predsednica Vijeća Jasmina Curić ocenila je da on simbolizuje jedinstvo, odlučnost i snagu Bošnjaka, ali i ponos na njihovo poreklo i istoriju.

“Danas, kao i tog 28. septembra 1993. godine, važno je da pokažemo bošnjačko jedinstvo i odlučnost da želimo sigurnu budućnost za generacije koje dolaze i koje će se ovog datuma sećati s ponosom”, poručila je ona čestitajući Bošnjacima praznik.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da ovaj praznik daje dodatni podstrek da se gradi bolja i sigurnija budućnost za sve, čuvajući sopstveni identitet, a uvažavajući identitet i posebnost drugih.

“Neka i u budućnosti Bošnjaci budu jedinstven simbol miroljubivosti i čovekoljublja, ruku pruženih prema svim dobronamernim ljudima, prijateljima i komšijama”, naveo je Biševac.

Dan Bošnjaka čestitali su brojni političari i nosioci javnih funkcija.

Obeležavanje tog praznika počeće u BNV, izložbom slika sa likovne kolonije “Sjenica 2022”.

U novopazarskom Domu omladine, u 19h, biće održana svečana akademija “29 godina od vraćanja imena Bošnjak”.

Za petak je najavljena promocija zbornika radova “ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka”, a subotu seminar “Pravopisna norma bosanskog jezika” koji će biti održan u Tutinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari