Facebook prekinuo dve kampanje prikrivenog političkog uticaja iz Rusije i Kine

Vesti, 28.09.2022, 11:30 AM

Facebook prekinuo dve kampanje prikrivenog političkog uticaja iz Rusije i Kine

Meta je saopštila da je preduzela korake protiv dve nepovezane mreže poreklom iz Kine i Rusije zbog kršenja politike platforme o „koordinisanom neautentičnom ponašanju (CIB)“ sa ciljem manipulisanja javnim mnjenjem.

Kineska operacija tajnog uticaja bila je usmerena na SAD i Češku, a ruska prvenstveno na Nemačku, Francusku, Italiju, Ukrajinu i Veliku Britaniju, sa temama vezanim za tekući rat u Ukrajini.

„Najveća i najkompleksnija ruska operacija koju smo prekinuli od početka rata u Ukrajini, vodila je široku mrežu od preko 60 veb sajtova koji su lažno predstavljani kao sajtovi novinskih organizacija, kao i naloge na Facebooku, Instagramu, YouTubeu, Telegramu, Twitteru, Change.org i Avaazu, pa čak i LiveJournalu“, objasnila je Meta.

Ruska operacija, koja je počela u maju ove godine, predstavljala je glavne evropske novinske kuće kao što su Der Spiegel, Guardian i Bild.

Kampanja je zahtevala i tehnička i lingvistička ulaganja, jer su korišćeni lažni veb sajtovi koji su proizvodili sadržaj na nekoliko jezika, uključujući engleski, francuski, nemački, italijanski, španski, ruski i ukrajinski. U nekim slučajevima, sadržaj je propagiran na nalozima ruske ambasade.

Meta je rekla da su neke od ovih lažnih naloga označili i uklonili njeni automatizovani sistemi, što ukazuje na „neobičnu kombinaciju sofisticiranosti i grube sile“ kojoj je nedostajao pažljiv pristup koji su akteri imali kada su dizajnirali lažne veb sajtove da bi sajtovi izgledali kao pravi novinski portali.

Čak 1.633 naloga, 703 stranice, jedna grupa na Facebooku i 29 naloga na Instagramu korišćeni su za širenje propagande, a oni koji stoje iza ove operacije su potrošili oko 105.000 dolara na reklame za promociju članaka preko društvenih mreža.

Kineska operacija uticaja usmerena na SAD i Češku, i u manjoj meri na publiku širom sveta koja govori kineski i francuski, bila je manjih razmera, na nekoliko platformi društvenih mreža, sa četiri kratkotrajna talasa od kojih je svaki bio fokusiran na određenu publiku u različito vreme, između novembra 2021. i sredine septembra 2022. Operacija je bila usmerena na američku unutrašnju politiku, ciljajući ljude sa obe strane političkog spektra, i spoljnu politiku Češke prema Kini i Ukrajini, kritikujući državnu podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom, i njen uticaj na češku ekonomiju. Kineska mreža sastojala se od 81 Facebook naloga, osam stranica, jedne grupe i dva naloga na Instagramu.

Meta nije otkrila dokaze koji bi lažne naloge pripisali određenim pojedincima ili pretnjama u ovim zemljama.

Uklanjanje ove dve mreže je poslednja u nizu akcija koje je kompanija preduzela poslednjih godina u borbi protiv dezinformacija. Kompanija je u prošlosti bila na udaru kritika zbog selektivnog delovanja kada je reč o zloupotrebi platforme i zbog proizvoljnog metoda za borbu protiv koordinisanih kampanja koje utiču na politiku širom sveta, a ponekad i zbog toga što je bila netransparentna u vezi sa uklanjanjem ovakvih mreža.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje

Preko ogromne mreže lažnih onlajn prodavnica ukradeni podaci o platnim karticama 850.000 kupaca

Preko ogromne mreže lažnih onlajn prodavnica ukradeni podaci o platnim karticama 850.000 kupaca

Nemačka firma za sajber bezbednost Security Research Labs GmbH (SRLabs) objavila je da su prevaranti koji stoje iza ogromne mreže onlajn prodavnica ... Dalje

Evrovizija se sprema za odbranu od hakerskih napada

Evrovizija se sprema za odbranu od hakerskih napada

Evrovizija je saopštila da intenzivno sarađuje sa bezbednosnim timovima kako bi zaštitila najveće svetsko muzičko takmičenje od sajber napada. ... Dalje

Google pojednostavljuje proces omogućavanja verifikacije u 2 koraka

Google pojednostavljuje proces omogućavanja verifikacije u 2 koraka

Google je objavio da pojednostavljuje proces omogućavanja dvofaktorske autentifikacije (2FA) za korisnike sa ličnim i Workspace nalozima. Verifikac... Dalje

Otkriven identitet vođe ransomware kartela LockBit

Otkriven identitet vođe ransomware kartela LockBit

FBI, britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala i Europol objavili su optužnice i sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu... Dalje