Toplana u Užicu zatražila poskupljenje grejanja za skoro 18 odsto 1Užice/Foto: Nenad Kovačević

Gradska toplana u Užicu je zatražila poskupljenje grejanja za 17,9 odsto i, ukoliko to odobri Gradsko veće domaćinstva bi, umesto sadašnjih 119,97 dinara, plaćala 141,31 dinar po kvadratnom metru.

Užičani tu uslugu plaćaju svih dvanaest meseci tokom godine. Za stan od 60 kvadrata, ako se usvoji novi cenovnik, to bi bio mesečni trošak od skoro 8.500 dinara, odnosno 101.743 dinara godišnje.

Ako Gradsko veće usvoji novu cenu, biće to drugo poskupljenje te usluge u gradu za poslednjih devet meseci ove godine.

Prvo poskupljenje od devet odsto je bilo usred grejne sezone, u januaru, ali gradska vlast je odlučila da se novi cenovnik primenjuje od 1. juna.

Toplana u Užicu zatražila poskupljenje grejanja za skoro 18 odsto 2
Gradska toplana Užice/ Foto: Nenad Kovačević

Od 12 kotlarnica tog preduzeća, devet koriste gas i imaju mogućnost da koriste mazut, dve pelet i jedna koristi mazut.

„Od poslednjeg zahteva kojim smo tražili poskupljenje, poskupeli su struja, mazut, gas i pelet.  Prošle godine, samo za energente za celu grejnu sezonu, bilo nam je potrebno oko 350 miliona, ali sa sadanjim cenama biće nam potrebno oko 530 miliona, što je 180 miliona dinara više i zbog toga tražimo poskupljenje“, kazao je za Danas Branko Flipović, direktor JKP Gradska toplana.

Za celu grejnu sezonu, kaže, potrebno je oko 2.000 tona mazuta, od kojih je oko 400 tona već uskladišteno, dok će se ostatak kupovati sukcesivno, jer to prdeuzeće nema tolike skladišne kapacitete.

Toplana u Užicu zatražila poskupljenje grejanja za skoro 18 odsto 3
Branko Filipović/Foto: Nenad Kovačević

„Na zalihama imamo i oko 50 odsto potrebnih količina peleta, a imamo sklopljene ugovore o isporuci i peleta i gasa tokom grejne sezone“, dodao je naš sagovrnik.

On je naveo da, trenutno, građani tom preduzeću duguju 164 miliona, a privreda i ostali oko 20 miliona dinara.

Iako grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, Filipović kaže da bi radijatori u gradu mogli da budu topli od 1. oktobra.

„Užice ima fleksibilniju odluku o početku grejne sezone od ostalih gradova i, ukoliko bude jedan dan zahlađenje ispod 12 stepeni, narednog dana počeće grejanje“, kaže Flipović.

Dogrevanje na struju

Zbog temperatura koje su poslednjih dana niske u jutarnjim i večernjim satima, domaćinstva za dogrevanje do početka grejne sezone, naješće, koriste elekričnu struju, bez obzira na to što vlast promoviše njenu štednju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari