Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Alarmantna situacija u BiH: Uvozimo radnike čak iz Nepala

Alarmantna situacija u BiH: Uvozimo radnike čak iz Nepala

Već je poznato da zbog nedostatka radne snage, koje je prouzrokovano masovnim odlaskom našeg stanovništva u inostranstvo, Bosni i Hercegovini fali radnika, najviše u građevinskom sektoru.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Kako bi nadomestile nedostatak, razne kompanije u našoj zemlji se odlučuju za zapošljavanje ljudi iz raznih zemalja, tako da nije retkost videti radnike iz Turske, Kine, Kuvajta, Bangladeša, te zemalja iz regiona, piše Srpskainfo.

Blic preporučuje

U prvih šest meseci ove godine, kako je ranije potvrđeno za Klix.ba iz Agencije za zapošljavanje BiH, ukupno je izdato 1.270 radnih dozvola. U poređenju sa prethodnom godinom, to je 274 više izdatih radnih dozvola.

Zahtev za izdavanje radnih dozvola poslodavac predaje Službi za zapošljavanje. Zahtev sadrži lične podatke o strancu, podatke o radnom mestu, vrsti posla i uslovima rada, podatke o firmi i sl. Minimalno trajanje radne dozvole je tri meseca, a najduže godinu dana. Radna dozvola se izdaje na tri, šest, devet ili 12 meseci i svaka se može produžiti.

Kako bi nadoknadila deficit radne snage, BiH je pružila ruke za radnike čak iz Nepala.

Radnici
Foto: Miomir jakovljević / Ringier
Radnici

Naime, prema raspoloživim podacima Agencije za zapošljavanje BiH, za prvu polovinu ove godine, za državljane Nepala je izdato 27 radnih dozvola.

– Sve dozvole se nalaze u planiranoj kvoti radnih dozvola. Po delatnostima, 20 radnih dozvola je izdato za sektor građevinarstva (zanimanja armirač i tesar), šest radnih dozvola za delatnost ugostiteljstva i jedna radna dozvola za delatnost trgovine – saopšteno je iz Agencije za zapošljavanje BiH, a sve radne dozvole izdate su na godinu dana.

– Trenutno imamo gradilište u Radešinama i s obzirom da nismo mogli ispoštovati ugovorene stvari, morali smo angažovati ljude izvan BiH, jer u Konjicu, pa i dalje, nema dovoljno stručnog građevinskog kadra koji bi mogao obaviti ugovorene radove. Mi smo bili prinuđeni da uvezemo radnike iz Nepala, i celi taj proces trajao je pet-šest meseci, ali smo uspeli sve procedure završiti i radnici su počeli svoj radni angažman – kazao je voditelj gradilišta Salih Mustafić za Radiokonjic.ba

Mustafić je rekao da je sa radnicima potpisan ugovor na godinu dana, te da će, ukoliko bude mogućnosti i ukoliko obe strane budu zadovoljne, ugovor se produžiti.

Jedan od radnika na gradilištu u Radešinama je Nepalac Grande Gurung, koji je rekao kako je zadovoljan uslovima rada u BiH, ali da mu ovo nije prvi put da radi van granica svoje zemlje. kako je rekao, već je bio angažovan na poslovima u Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Kako bi problem nedostatka radne snage bio delimično riješen, Udruženje poslodavaca FBiH insistiraće u narednom periodu na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je ranije najavio predsednik udruženja Adnan Smailbegović, u Sarajevu da procenjuju da u BiH trenutno nedostaje oko 30.000 radnika u određenim sektorima.