Dostupni linkovi

Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini, poručila Brnabić


Premijerka Srbije Ana Brnabić (arhiva)
Premijerka Srbije Ana Brnabić (arhiva)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u srijedu, 28. septembra, da je tokom sastanka sa predstavnicima japanskih vlasti u Tokiju objasnila da Srbija nije neutralna i da je osudila agresiju na Ukrajinu.

Dodala je da je objasnila poziciju Srbije i zašto ne uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, ističući da japanski političari "ne vrše pritisak kao političari u Evropi, ali su zainteresovani da čuju poziciju Srbije", prenosi Beta.

"Nismo neutralni po tom pitanju, naša pozicija je potpuno jasna, mi smo se pridružili i rezolucijama UN i deklaracijama EU gdje smo osudili agresiju na Ukrajinu", izjavila je novinarima u Tokiju.

Brnabić je podsjetila da je Ministarstvo spoljnih poslova njene zemlje objavilo da "Srbija neće priznati rezultate referenduma, koje je Moskva organizirala u četiri okupirane ukrajinske regije.

"Jedina razlika je što nismo i ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji i za to imamo dobro obrazložene razloge", dodala je Brnabić, koja se sastala sa premijerom Japana Fumiom Kišidom, kao i sa predstavnicima parlamentarne grupe prijateljstva Japana i Srbije.

"Iskoristit ćemo taj sastanak da gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom", istakla je, dodajući da je na sastanku sa premijerom bilo veliko interesovanje o poziciji Srbije prema ratu u Ukrajini.

Dodala je da je važno da se "vladi Japana objasne stavovi srpskih vlasti jer investicije u mnogome zavise od preporuka vlade".

"Nadam se da će naša pozicija u Japanu bolje razumjeti i da nema nikakve negativne efekte na dodatan priliv investicija iz Japana. Vraćam se sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vijesti u mjesecima pred", kazala je.

Rusija se zbog agresije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, nalazi pod sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Vlasti u Srbiji su glasale za nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama kojima se Rusija osuđuje zbog invazije na Ukrajinu.

Ipak, Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uskladi svoju politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG