28. septembar  2022. 10.44  →  19.24 | Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

"Himna srpskoj zastavi"

SOMBOR -

Saradnjom studenata i profesora učiteljskih, pedagoških i umetničkih fakulteta iz Srbije, sa Kosova i Metohije, kao i Republike Srpske nastala je „Himna srpskoj zastavi“. U ovom projektu, koji je realizovan povodom nedavno obeleženog Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave učestovali su profesori i studentkinje Pedagoškog fakulteta u Somboru, koji su istakli da je poduhvat bio izuzetno važan budući da je cilj bio u promovisanju i očuvanju srpskog kulturnog nasleđa.

video icon

Kada je naš čuveni pesnik Laza Kostić napisao rodoljubivu pesmu posvećenu srpskoj zastavi ni slutio nije da će proći više od jednog veka kada će je muzički i scenski kao “Himnu srpskoj zastavi” u zajedničkom poduhvatu obraditi deset učiteljskih, pedagoških i umetničkih fakulteta iz Srbije, Kosova i Metohije i Republike Srpske. U ovaj višemesečni zajednički projekat je uloženo mnogo energije i ljubavi kažu učesnici projekta sa somborskog Pedagoškog fakulteta.

pedagoški, fakultet, sombor

“Mislim da je to veoma značajno pogotovo zato što sam student Pedagoškog fakulteta i zato što ću jednog dana moći svojim đacima da pokažem sve ovo i da im kažem koliko je dugo opstala ta pesma koju je Laza Kostić nekada napisao, ali i da je prvi put snimljena tek sada”, rekao je Jovana Ivančev iz Novog Sada, studentkinja Pedagoškog fakulteta u Sombor.

“Budući da smo osetili duh patriotizma, osetili smo i duh naših manastira gde se sve snimalo. Bilo je to za mene veoma lepo iskustvo, a profesori su bili divni i cela organizacija je bila na viskom nivou”, izjavila je Lidija Hornjak iz Đurđeva, studentkinja Pedagoškog fakulteta u Somboru.

“Ovaj projekat prvi put je okupio sve profesore koji se bave muzikom, a imali smo prilike da putem ovog projekta prvi put vidimo svoje kolege lično sa kojima inače godinama sarađujemo. Takođe, studenti su imali tu čast da učestvuju sa svim svojim drugim kolegama i ono što je još važnije su mesta te naše srpske duhovnosti na kojima se ovaj video spot snimao”, rekla je prof.dr. Biljana Jeremić, Pedagoški fakultet u Somboru.

Duh patriotizma ima višestruki značaj u izgradnji srpskog identita kod mladih, smatra dekan somborskog Pedagoškog fakuteta prof.dr Saša Marković.

“Ideja srpskog jedisntva je ideja o uvažavanju koju upražnjavaju i drugi evropski narodi vezano za svoj nacionalni identitet i to nije neka pretenciozna ideja, jer umetnost obeležava identitet jednog naroda, a onda se i njegov politički izraz i najširi društveni dalje iz njega razvija", rekao je Prof.dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Kroz umetnički utisak patriotskog duha u pesmi o srpskoj trobojci, učesnici projekta smatraju da su na jedinstven način istaknute vrednosti obeležja jednog naroda, a to su himna, zastava i grb.

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru su istakli da je na tekst Laze Kostića, kompoziciju napisala Biljana Belojica Pavlović te da je spot snimljen u porti manastira Manasija i u porti manastira Pećka Patrijaršija, a da je deo spota rađen na srednjovekovnom gradu Zvečanu. U spotu učestvuju i oficiri Vojske Srbije, kao i Jelena Spirić, istaknuti solo pevač iz Kosovske Mitrovice.

Takođe projekat realizovan pod pokroviteljstvom Univerziteta u Prištini – Kosovska Mitrovica, Eparhije raško-prizrenske, Kopnene vojske Vojske Srbije, Kulturno-prosvetnog udruženja Rašanka iz Novog Pazara, uz učešće učiteljskih i pedagoških fakulteta iz Prizrena–Leposavić, Beograda, Užica, Vranja, Sombora, Jagodine, Banja Luke i Bijeljine,a uz podršku Fakulteta umetnosti u Zvečanu i studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Projekat je podržan od strane srpskih institucija na Kosovu i Metohiji: Opština Leposavić, Opština Kosovska Mitrovica i Opština Zvečan.