Najnovije vesti
Vesti Hronika
OTKRIVENA VEZA IZMEĐU BELIKUVA I ŽUTOG Porodična kuća Nikšićanina korišćena da se reše tela, na saslušanju bila i njegova supruga

OTKRIVENA VEZA IZMEĐU BELIKUVA I ŽUTOG Porodična kuća Nikšićanina korišćena da se reše tela, na saslušanju bila i njegova supruga

Pripremno ročište protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pokazalo je i kolika je bliskost ove ekipe sa "kavačkim klanom".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Snežana Krstić, Milan Ilić / Ringier
.

Tako je juče i sam Miljković potvrdio pred Specijalnim sudom da zna da se kuća u Surduku, u kojoj je, kako tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal, spaljeno telo Gorana Mihajlovića, pripada Radoju Živkoviću zvanom Žuti i članovima njegove porodice. Ovaj Nikšićanin, jedan od najbližih ljudi Radoja Zvicera, uhapšen je u Istanbulu zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji vođe "škaljaraca" Jovana Vukotića.

Blic preporučuje

Živković, koji je i Zvicerov brat od tetke, bio je u izuzetnim odnosima sa Belivukom i Miljkovićem, a zbog placa u Surduku na saslušanju je bila Nikšićaninova supruga Aleksandra. Njih dvoje nisu zvanično razvedeni, jer se do hapšenja u Istanbulu nije znalo gde se Radoje nalazi, pa nisu mogli da mu budu uručeni papiri za razvod.

Veljko Belivuk i Marko Miljković
Foto: Ustupljena fotografija, TV Pink / Ringier
Veljko Belivuk i Marko Miljković

Marko Miljković juče je u Specijalnom sudu, tokom uvodnog izlaganja na pripremnom ročištu, potvrdio da Belivuk i on poznaju Živkovića.

- Poznajemo ga, družili smo se, uhapšen je u Istanbulu i njen je muž, ali to ne dokazuje da smo izvršili krivično delo - rekao je, navodno, Miljković u sudnici povodom optužbi Tužilaštva za organizovani kriminal da su on i Belivuk umešani i otmicu, ubistvo i spaljivanje tela Gorana Mihajlovića.

Prema saznanjima iz istrage, Mihajlović je ubijen u noći između 1. i 2. aprila 2019. u kući smrti u Ritopeku, a sutradan je, rano ujutro, njegovo telo umotano u najlon i stavljeno u kamion. Preko njega su naslagani džakovi sa peskom, u slučaju da vozača Nikolu Spasojevića zaustavi policija. U vikendici u Surduku bilo je spremno sve da se uklone tragovi zločina - navodi se, pored ostalog, u zahtevu za sprovođenje istrage, koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Miloša Budimira, Vlade Draganića i Nikole Spasojevića, zbog sumnji da su učestvovali u ovom zločinu.

Foto: Turkey police, Društvene mreže / Ringier

Za detaljno razjašnjenje Mihajlovićevog nestanka, pomoglo je svedočenje Spasojevića, koji je dobio status svedoka-okrivljenog u zamenu za kaznu od 14 godina robije.

- Spasojević ulazi u dvorište vikendice u Surduku sa kamionom, dok su u automobilu "golf" ispred njega išli Belivuk i Miljković - navodi se u tužilačkim spisima.

- Belivuk i Miljković su se presvukli u radne kombinezone i čizme i izvukli su iz šupe gume, koje su unapred bile pripremljene. Belivuk je poređao gume i preko njih stavio ćumur. Izvadili su Mihajlovićevo telo iz kamiona i dok su ga držali Belivuk i Miljković, naredili su Spasojeviću da preko tela navuče nekoliko guma. Pošto je ovaj uradio šta su tražili, telo su položili preko ćumura.

Belivuk je tada, kako se sumnja, polio Mihajlovića i gume benzinom i zapalio. Lomača je gorela gotovo ceo dan. Kada se vatra ugasila, Belivuk i Miljković su, navodi se u zahtevu, veće kosti, koje nisu izgorele, drobili macolom i potrpali u džak. Sitnije ostatke kostiju i guma, pobacali su niz padinu ka Dunavu, dok su džak stavili u kabinu kamiona. Tokom povratka za Beograd, kod Pupinovog mosta, u Zemunu, Belivuk je, kako se tvrdi, zaustavio svoj "golf" i rekao i Spasojeviću da stane sa kamionom. Uzeo je džak od njega i ostatke bacio u reku. DŽak je vratio Spasojeviću, koji ga je kasnije zapalio.

- Mihajlović je spaljen kako bi se uklonili tragovi zločina. Ipak, tokom uviđaja, pre nekoliko meseci, pronađeni su ljudski ostaci, čijom DNK analizom je potvrđeno da pripadaju ovom mladiću - kaže izvor "Novosti".

Foto: Oliver Bunić / Ringier

- Činjenica da su Belivuk, Miljković i ostali članovi njihove kriminalne grupe, slobodno koristili vikendicu na obali Dunava, govori o bliskosti dve mafijaške ekipe, ali i o tome ko je zapravo pravi vođa. Zvicer se, odavno, pozicionirao kao istinski šef "kavčana" i nalogodavac Belivuku i Miljkoviću. Vlasnik kuće, Živković, sada se sumnjiči da je sa još nekim pripadnicima grupe, po Zvicerovom nalogu, odneo milion i po evra u Tursku da se ubije Vukotić.

Pripremno ročište je juče završeno, a glavni pretres odnosno javno suđenje, trebalo bi da počne 17. oktobra.

Citirao presudu o nestalom dečaku

Pripremno ročište u postupku protiv Belivuka, Miljkovića i članova njihove grupe koji su optuženi za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje, nastavljeno je juče u Specijalnom sudu u Beogradu.

Optuženi Miljković u svom uvodnom izlaganju ponovo je rekao da "bez tela nema ubistva".

Desna ruka Veljka Belivuka je tokom izlaganja, koje je trajalo oko sat vremena, pominjao i slučaj nestalog dečaka Đorđa Andrejića i citirao presudu na osnovu koje je njegova majka oslobođena, jer telo mališana nikada nije pronađeno.

- Doneo je ceo predmet i čitao delove presude. Ostavio je bez teksta sve prisutne. Ni mušica se nije čula u sudnici - kaže izvor "Novosti".

Nije mu žao

Nakon Miljkovića, uvodnu reč je izneo i Veljko Belivuk koji je pred sudom izjavio da mu nije žao što je ubijen Jovan Vukotić.

- Nije mi žao. Pripremao je moje i ubistvo Marka Miljkovića - rekao je, navodno, Belivuk u uvodnom izlaganju.