Svijet

Rusija na putu da ostvari rekordnu žetvu žitarica

Rusija na putu da ostvari rekordnu žetvu žitarica
Foto: Flickr | Rusija na putu da ostvari rekordnu žetvu žitarica

MOSKVA - Rusija je na putu da sruši sve dosadašnje rekorde s veličinom ovogodišnje žetve žitarica. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je 27. septembra da bi velika žetva ove godine mogla iznositi čak 150 miliona tona.

Prethodni rekord postavljen je 2018. kada je Rusija donijela 138 miliona tona, nadmašivši sve dosadašnje rekorde, uključujući one iz sovjetskih vremena.

Ruska je vlada u posljednjoj deceniji mnogo uložila u poljoprivredu i dramatično poboljšala prinose kako bi postala najveći svjetski izvoznik žitarica.

"Preliminarna procjena (za 2022.) već iznosi 150 miliona tona, uključujući oko 100 miliona tona pšenice. To će biti rekord u istoriji Rusije", rekao je Putin na televizijskom sastanku o poljoprivredi, kako navodi "Moscow Times".

Prema Putinovim riječima, "138.7 miliona tona žitarica je već požnjeveno. Isporuka našeg žita i našeg gnojiva u inostranstvu nažalost ostaje... teška. Sankcije protiv Rusije rizikuju da dovedu do daljeg pogoršanja situacije, do globalne prehrambene krize", dodao je Putin.

(Intelli)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije