Najnovije vesti
Vesti Svet
TALIBANI POTPISALI UGOVOR SA RUSIJOM Rojters: Avganistan obezbedio dizel, gas i žito

TALIBANI POTPISALI UGOVOR SA RUSIJOM Rojters: Avganistan obezbedio dizel, gas i žito

Talibani su potpisali privremeni sporazum sa Rusijom o snabdevanju Avganistana benzinom, dizelom, gasom i žitom, rekao je Rojtersu v.d. avganistanskog ministra trgovine i industrije, hadžija Nurudina Azizija.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kabul Foto: str / EPA;
Kabul

On je istakao da njegovo ministarstvo radi na diversifikaciji svojih trgovinskih partnera i da je Rusija ponudila talibanskoj administraciji popust na prosečne svetske cene roba. Rojters navodi da bi taj potez, prvi poznati veliki međunarodni ekonomski ugovor za talibane od njihovog povratka na vlast pre više od godinu dana, mogao da pomogne da se ublaži izolacija islamističkog pokreta koja ga je efektivno odsekla od globalnog bankarskog sistema.

Blic preporučuje

Nijedna zemlja ne priznaje zvanično grupu, koja je vodila 20-godišnju pobunu protiv zapadnih sila i njihovih lokalnih saveznika pre nego što je zauzela Kabul nakon povlačenja američkih trupa.

Talibani, Kabul
Foto: Stringer / EPA;
Talibani, Kabul

Zapadne diplomate navode da grupa treba da promeni svoj kurs po pitanju ljudskih prava, posebno ženskih, i da dokaže da je prekinula veze sa međunarodnim militantnim grupama kako bi dobila formalno priznanje. Rusija ne priznaje zvanično talibansku vladu ali je Moskva bila domaćin liderima pokreta uoči pada Kabula i njena ambasada je jedna od retkih koja je ostala otvorena u avganistanskoj prestonici.

Azizi je naveo da će sporazum uključivati isporuku Rusije oko milion tona benzina, milion tona dizela, 500.000 tona tečnog naftnog gasa i dva miliona tona pšenice godišnje. Rusija se nije još oglasila sa komentarom. Azizi je istakao da će sporazum važiti za neodređeni probni period, nakon čega se očekuje da obe strane potpišu dugoročni ugovor ako budu zadovoljne aranžmanom.

Odbio je da iznese detalje o cenama ili načinima plaćanja, ali je rekao da je Rusija pristala na popust u odnosu na tglobalna tržišta a robu koja će se u Avganistan isporučivati drumom i železnicom.

Dogovor je finaliziran nakon što je avganistanski tehnički tim proveo nekoliko nedelja na razgovorima u Moskvi, ostajući nakon što je Azizi bio tamo u poseti prošlog meseca, naveo je Rojters.