Dostupni linkovi

Zelenski: Nema razgovora sa Putinom ako aneksira teritoriju


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Kijev, septembar 2022.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Kijev, septembar 2022.

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy upozorio je u utorak da upravo završeni "lažni referendumi" Rusije i pokušaji aneksije ukrajinske teritorije isključuju bilo kakve razgovore s Moskvom sve dok Vladimir Putin ostane predsjednik, te pozvao na "potpunu izolaciju" Rusije i nove oštre globalne sankcije.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Nacija putem video linka on je pozvao na dodatnu vojnu i finansijsku podršku za odbranu Ukrajine "kako bi agresor izgubio" i "jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne sigurnosti" za njegovu zemlju kao odgovor na montirane referenfume.

Referendumi, koje su Kijev i njegovi zapadni saveznici proglasili nelegalnim, održani su u regijama Luganjsk, Herson, Donjeck i Zaporožje. Na njih se široko gleda kao na izgovor za najave da Rusija planira aneksirati ove teritorije.

Proruski zvaničnici rekli su u utorak da su stanovnici u sva četiri okupirana područja Ukrajine glasali za pridruživanje Rusiji.

Ukrajina je sazvala hitan sastanak Vijeća sigurnosti kako bi odgovorila na referendume i očekivane najave o aneksiji iz Rusije.

"Svaka aneksija u savremenom svijetu je zločin, zločin protiv svih država koje smatraju da je nepovredivost granice vitalna", rekao je Zelenskyy.

Optužio je Rusiju da je uništila "glavni dio međunarodnog prava", a na "bilo kakve prijedloge za razgovore odgovara novom brutalnošću na bojnom polju, uz još veću krizu i prijetnje Ukrajini i svijetu".

"Priznanje ovih lažnih referenduma od strane Rusije kao normalnih, implementacija takozvanog krimskog scenarija i još jedan pokušaj aneksije ukrajinske teritorije, značit će da se nema o čemu razgovarati s ovim predsjednikom Rusije", rekao je Zelenski.

“Aneksija je vrsta poteza koji ga stavlja samog protiv cijelog čovječanstva.”

Mnogi članovi Vijeća sigurnosti osudili su referendume i naglasili da bilo kakva aneksija teritorije nikada neće biti priznata.

Američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield najavila je da će SAD i Albanija uskoro proslijediti rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom će se osuditi “lažni referendumi”, pozvati sve zemlje da ne priznaju bilo kakav izmijenjen status Ukrajine i zahtijevati hitno povlačenje ruskih trupa iz zemlja.

Rezolucija će se sigurno suočiti s ruskim vetom, "ali se nadamo da će ostatak vijeća biti jak i odbiti prihvatiti precrtavanje", rekla je ona.

Američka ambasadorica je rekla da očekuje glasanje Vijeća sigurnosti o rezoluciji krajem ove ili početkom sljedeće sedmice.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG