Subotica: Svetski dan turizma

palić
SUBOTICA – Svetska turistička organizacija ustanovila je današnji 27. septembar kao Svetski dan turizma, a ove godine obeležava se pod sloganom „Preispitivanje turizma“.

U izveštaju Svetske turističke organizacije povodom svetskog dana turizma, navodi se da je Srbija od januara do jula ove godine zabeležila ubedljivo najveći rast turističkog prometa, za 73 odsto veći u odnosu na nivoe iz 2019.,među zemljama koje izveštavaju o tom parametru.

Ono što je svakako najznačajnije, destinacija Subotica-Palić nalazi se u samom vrhu po rastu turističkog prometa u našoj zemlji, jer rezultati ostvareni u prvih 7 meseci ove godine pokazuju snažan rast kako u broju dolazaka, tako i u broju noćenja.

„Našu destinaciju je, za prvih 7 meseci, posetilo 120.339 turista, koji su utom periodu ostvarili 289.827 noćenja. Prosečan boravak iznosio je 2,4 dana. Subotica beleži rast od 119% u posetama, što iznosi 92.790 dolazaka. Kada je reč o broju noćenja, on je, u odnosu na isti period prošle godineu porastu od 95% i iznosi 219.897” navodi Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice i naglašava da je odnos stranih i domaćih turista u Subotici  62% naspram 48% u korist stranih turista. S obzirom da Palić, tradicionalno, važi za destinaciju koju posećuju domaći turisti, procenat od čak 48% stranih gostiju pokazuje da Palić postaje destinacija koja je stranim gostima sve interesantnija, ističe Medaković.

Tradiocionalno, najbrojniji strani gosti na našoj destinaciji su turisti iz Mađarske, zemalja regiona, Poljske, kao i velikih evropskih emitivnih tržišta (Nemačka, Rusija…). Osim ovih posetilaca, koji su godinama prisutni na našem tržištu, primetan je porast broja turista iz Turske, koji su od prošle godine ušli u sam vrh u pogledu broja noćenja u Subotici i na Paliću.​ Ovi podaci značajni su ako se ima u vidu da turizam ima veliki uticaj na kulturne, društvene, političke i ekonomske vrednosti.

Nastala još u srednjem veku, u dodiru evropskih i balkanskih kultura, Subotica se, na tlu otetom od močvare, sada uzdiže kao moderan evropski grad – grad kulture, umetnosti, sporta i zabave – ali i veliki privredni i turistički centar

Bogato kulturno nasleđe, visoka kultura življenja, arhitektura koja ostavlja bez daha, multikulturalni duh, evropski šarm – sve su to odlike koje krase ovaj grad i čine ga prepoznatljivim i primamljivim za turiste. Gradska kuća, subotička Sinagoga, Rajhlova palata i desetine drugih atraktivnih objekata obeležili su Suboticu kao evropski grad secesije, a pored secesijskih građevina izgled gradskog jezgra upotpunjuju i brojne građevine građene u baroknom i neobaroknom stilu.

​Palić je prepoznatljiv po svojoj raznovrsnoj ponudi, i pored poznatog urbanog ambijenta ističe se i slika njegovog ruralnog dela. Obilazak ruralnih predela sa divljim stazama predstavlja pravu avanturu i uživanje za cikloturiste i ljubitelje pešačenja.

Praksa pokazuje da je turizam linija života za mnoge ruralne zajednice. Izvor je važnih prihoda, pruža mogućnost zaposlenja većeg broja ljudi, naročito žena i mladih, doprinosi očuvanju tradicije, ukusa i zanata, prirodnog i kulturnog nasleđa, podstiče održivi razvoj, podržava edukaciju i ulaganja, razvoj tehnologije… Sve to gosti mogu začiniti domaćom rakijom od šljiva, jabuka i drugih voćki.

subotica
Foto: VisitSubotica
Foto: VisitSubotica
Foto: VisitSubotica
Foto: VisitSubotica
Foto: VisitSubotica
Foto: VisitSubotica
Foto: VisitSubotica
Foto: VisitSubotica
Foto: VisitSubotica

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.