Nasilje bandi i nemiri na ulicama najavljuju humanitarnu katastrofu: Ujedinjene nacije poslale zabrinjavajući izveštaj

27.09.2022

21:42

0

Građanski nemiri širom ostrva eskalirali su nakon što su 11. septembra vlasti najavile ukidanje državnih subvencija za gorivo, što je dovelo do vrtoglavog skoka cena benzina i dizela

Nasilje bandi i nemiri na ulicama najavljuju humanitarnu katastrofu: Ujedinjene nacije poslale zabrinjavajući izveštaj
haiti-neredi - Copyright AP Photo/Odelyn Joseph

Hronični problemi sa nasiljem kriminalnih bandi i ekonomska i politička kriza doveli su do humanitarne katastrofe na Haitiju, poručila je Helen La Lajm, specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija.

Nedelje nasilja i napada na magacine sa humanitarnom pomoći ugrozile su prehrambenu bezbednost u ovoj državi, saopštila je u ponedeljak La Lajmova na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Ona je izvestila da su protesti koji su izbili zbog teške situacije zatvorili preduzeća i blokirali saobraćaj i transportne usluge, a da hiljade ljudi zahteva ostavku premijera Haitija Arijela Anrija.

 

Građanski nemiri širom ostrva eskalirali su nakon što su 11. septembra vlasti najavile ukidanje državnih subvencija za gorivo, što je dovelo do vrtoglavog skoka cena benzina i dizela.

Od tada su se intenzivirali protesti i pljačke, a najviše u glavnom gradu Port-o-Prensu.

La Lajmova je Savetu bezbednosti UN u ponedeljak iznela procenu da je 2.000 tona pomoći u hrani, vredne blizu pet miliona dolara, izgubljeno nakon ponovljenih napada na lokalna skladišta Programa UN za hranu.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN izneto je i da su kriminalne bande glavni problem Haitija, a da je hronično nasilje uzrok za stotine mrtvih i hiljade raseljenih ljudi.

Ministar spoljnih poslova Haitija Žan Viktor rekao je Savetu bezbednosti UN da je, osim nekih „izolovanih slučajeva“, nasilje u njegovoj zemlji „generalno pod kontrolom“ i da se mir vratio u delove ostrva.

On je na sastanku pozvao međunarodnu zajednicu da Haitiju pruži "snažnu podršku" koja bi obezbedila da policija može da se bori protiv naoružanih bandi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike