Dramatične vesti iz Švajcarske: Alpski lednici otapaju se strašnom brzinom, na površinu izbila tela i olupina nestalog aviona (FOTO)

27.09.2022

19:45

0

Naučnici su očekivali ovakav razvoj događaja zbog klimatskih promena, ali nisu mislili da će do toga doći već sada

Dramatične vesti iz Švajcarske: Alpski lednici otapaju se strašnom brzinom, na površinu izbila tela i olupina nestalog aviona (FOTO)
AP090118020016 - Copyright AP Photo/KEYSTONE/Arno Balzarini

Švajcarski glečeri još jednom su zabrinuli naučnike nakon što je utvrđeno da imaju najveću stopu otapanja od početka merenja pre više od jednog veka. Samo ove godine izgubili su šest odsto preostale mase, što je skoro duplo više od prethodnog rekorda oborenog 2003. godine, saopšteno je iz nadzornog tela Glamos.

O ozbiljnosti otapanja svedoči i to što je stena koja je bila pod ledom hiljadama godina izvirila na jednom mestu, kao i da su pronađena tela i olupina aviona koji je nestao pre nekoliko decenija.

Za to vreme mnogi mali lednici su potpuno nestali.

Naučnici su očekivali ovakav razvoj događaja zbog klimatskih promena, ali nisu mislili da će do toga doći već sada.

- Shvatili smo da je budućnost već ovde, ovo je možda bilo najveće izenanđenje i najšokantnije iskustvo ovog leta - rekao je Matijas Has, voditelj Švajcarske mreže za praćenje lednika.

Od svih slpsih lednika više od polovine nalazi se u Švajcarskoj, gde temperature rastu skoro duplo brže nego u ostatku sveta.

Profimedia
 

Velika količina leda, tri kubna kilometra, otopila se zbog nesvakidašnje malih količina snega koji je pao prošle zime u kombinaciji sa toplotnim talasima.

Sneg koji padne u toku godine nadoknađuje led koji se topi svakog leta i tako sprečava lednike da se dodatno tope reflektujući sunčevu svetlost.

Ukoliko emisije gasova staklene bašte nastave da rastu, alpski lednici izgubiće više od 80 odsto sadašnje mase do 2100. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike