Dostupni linkovi

Broj Rusa koji dolaze u EU porastao za 30 posto


Samo u posljednja četiri dana u Finsku je stiglo 30.000 ruskih državljana. Granični prelaz Vaalimaa u Virolahtiju, Finska, 25. septembra 2022.
Samo u posljednja četiri dana u Finsku je stiglo 30.000 ruskih državljana. Granični prelaz Vaalimaa u Virolahtiju, Finska, 25. septembra 2022.

Broj Rusa koji dolaze u Evropsku uniju porastao je nakon djelimične mobilizacije koju je naredila Moskva, a ilegalni prelasci će vjerovatno porasti ako Rusija odluči zatvoriti granicu za potencijalne regrute, objavila je u utorak granična agencija EU Frontex.

"Tokom protekle sedmice, skoro 66.000 ruskih državljana ušlo je u EU, više od 30% u odnosu na prethodnu sedmicu. Većina ih je stigla u Finsku i Estoniju", navodi Frontex u saopćenju.

Samo u posljednja četiri dana u Finsku je stiglo 30.000 ruskih državljana, navodi se u saopštenju.

"Frontex procjenjuje da će se ilegalni prelasci granice vjerovatno povećati ako Ruska Federacija odluči zatvoriti granicu za potencijalne regrute", navodi agencija.

Vlasti u Rusiji su saopštile da se mobilizacija 300.000 rezervista odnosi samo na osobe koje imaju vojno iskustvo ili tražene sposobnosti, međutim, zabilježeni su brojni slučajevi mobilizacije starijih osoba, bolesnih ili bez iskustva, kao i studenata.

Od kada je objavljena mobilizacija prošle sedmice, organizovane su demonstracije na kojima je uhapšeno nekoliko hiljada ljudi.

Mnogi Rusi su riješili pobjeći iz zemlje, sudeći po povećanom prilivu na granicama sa Gruzijom, Kazahstanom, Finskom i Mongolijom. Navala je i na vazdušne linije.

Taj veliki priliv je izazvao strahovanje da će Rusija zabraniti izlazak iz zemlje muškarcima u starosnoj dobi za borbu. Kremlj demantuje da ima takve planove.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG