Igoru Marojeviću Andrićeva nagrada za “Slikopisanje” 1Igor Marojević, foto: Laguna

Dobitnik Andrićeve nagrade za najbolju pripovetku,objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine je Igor Marojević za “Slikopisanje” iz knjige “Sve za lepotu” (Beograd: Dereta 2021) saopšteno je iz Zadužbine Ive Andrića.

Odluku o tome jednoglasno je doneo žiri Nagrade kojim je predsedavao Branko Vraneš zajedno sa članovima Minom Đurić i Markom Avramovićem. Kako se navodi u obrazloženju Nagrade ”Igor Marojević je u pripoveci „Slikopisanje” uspeo da na književno iznijansiran način progovori o kontroverznim figurama sa prostora bivše Jugoslavije i predoči originalnu viziju apsurdnosti i farsičnosti istorije, koja ima univerzalno značenje. Marojevićeva pripovetka izdvaja se po svojoj semantičkoj složenosti, pažljivoj kompoziciji i uzbudljivoj naraciji sa elementima trilera, a karakteriše je naglašen i minuciozno razrađen odnos između dokumentarnog i fiktivnog.

U radu Žirija za dodelu Andrićeve nagrade za 2021. godinu učestvovali su članovi saradnici Žirija,  Andreja Marić i Aleksandar Ćuković.

Nagrada će biti uručena u Zadužbini Ive Andrića, 10. oktobra, na dan piščevog rođenja, u 12 časova.

U Zadužbini Ive Andrića, 27. septembra 2022. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari