Dostupni linkovi

Srbija protiv LGBTI+ aktivista zbog 'vređanja javnog morala'


Jedan od "osumnjičenih" učesnika Evroprajda iz Italije sa vencem od trnja, ogrnut zastavom duginih boja, Beograd, 17. septembar 2022.
Jedan od "osumnjičenih" učesnika Evroprajda iz Italije sa vencem od trnja, ogrnut zastavom duginih boja, Beograd, 17. septembar 2022.

Iz policije i tužilaštva nema odgovora na pitanje zbog čega je tačno pojedinim stranim državljanima koji su učestvovali na Evroprajdu 17. septembra u Beogradu zabranjen ulazak u Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je 23. septembra da su podneli dve krivične prijave i doneli meru o zabrani ulaska u Srbiju za osam osoba koje su tokom Evroprajda "svojim ponašanjem vređali javni moral".

MUP nije odgovorio na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) kojim je stranim državljanima zabranjen ulazak, kakvim su ponašanjem "vređali javni moral", niti koji su zakon prekršili.

Protivnici Evroprajda, međunarodne manifestacije koja promoviše LGBTI+ prava, su nakon beogradske Prajd šetnje na društvenim mrežama delili fotografije učesnika i scene koje su okarakterisali kao neprimerene i "uvredu za javni moral".

Na jednoj od njih je učesnik Evroprajda sa vencem od trnja poput Isusa, a na drugoj je osoba sa podignutom suknjom.

Protiv njih su podnete i krivične prijave zbog "izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti".

Istovremeno, policija ni 10 dana nakon Evroprajda ne odgovara na pitanja da li su privedeni napadači na više učesnika ove manifestacije, među kojima je i grupa LGBTI+ aktivista iz Albanije.

Šta je vređanje javnog morala?

Iako zakoni u Srbiji ne prepoznaju mogućnost zabrane ulaska u zemlju zbog "vređanja javnog morala", Zakon o javnom redu i miru u članu 8 kao prekršaj navodi "nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje".

Po ovom osnovu, Zakon o strancima dozvoljava zabranu ulaska u Srbiju.

U članu 78 navodi se da se strancu može izreći ovakva zabrana "u određenom vremenskom periodu" u slučajevima kada "krši propise o javnom redu i miru".

"Da bi nekome po tom osnovu bio zabranjen ulazak u zemlju, bilo bi neophodno da je dobio pravosnažnu presudu ili, ukoliko je u pitanju krivični postupak, da Tužilaštvo pokrene taj postupak", rekao je za RSE Milan Filipović iz nevladinog Komiteta pravnika za ljudska prava.

On je dodao da zbog toga, u ovoj fazi, MUP nije ovlašćen da izrekne zabranu ulaska strancima.

Iako MUP u saopštenju navodi da je meru zabrane, kao i krivične prijave, podneo "po nalogu Višeg javnog tužilaštva", RSE su iz ovog Tužilaštva uputili na MUP i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, odakle takođe nema odgovora.

"Potpuno je nejasno ko su osam ljudi koje MUP pominje, nejasan je i osnov po kome bi eventualno zabranili ulazak. Eventualno možemo da pretpostavimo ko su dve osobe protiv kojih su podneli prijave", kaže za RSE jedan od organizatora Evroprajda Goran Miletić.

Ko širi mržnju?

U saopštenju MUP od 23. septembra navedeno je da su identifikovali dvoje državljana Turske i Italije protiv kojih su podnete krivične prijave "zbog sumnje da su tokom Evroprajda počinili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti".

Iz MUP-a nisu odgovorili na upit RSE o kojim je osobama reč, ali su društvenim mrežama posle Prajda najviše kružile dve fotografije, uz prateće osude protivnika ove manifestacije.

Milica Đurđević Stamenkovski iz opozicione desne parlamentarne stranke Zavetnici javno je osudila "skidanje donjeg veša i zadizanje suknje pred crkvom" i "venac od trnja na glavi koji simbolizuje Hrista".

Učesnik Evroprajda iz Turske (L) je na fotografiji koja je kružila društvenim mrežama podigao haljinu kada je kolona prolazila pored crkve, Beograd, 17. septembar 2022.
Učesnik Evroprajda iz Turske (L) je na fotografiji koja je kružila društvenim mrežama podigao haljinu kada je kolona prolazila pored crkve, Beograd, 17. septembar 2022.

RSE nije uspeo da stupi u kontakt sa "osumnjičenim" učesnicima Evroprajda, a jedan od organizatora Goran Miletić kaže da mu je žao ako se neko osetio uvređenim.

"Aktivista iz Turske je imao piće u ruci i to u normalnim okolnostima ne bi bilo dozvoljeno, ali to nismo mogli da kontrolišemo jer je skup bio zabranjen. Koliko smo čuli od očevidaca, njega su neki fotoreporteri, ne znam zaista iz kojih medija, terali da podigne suknju upravo kada je prolazio ispred crkve", rekao je Goran Miletić.

Drugi "osumnjičeni" učesnik Evroprajda iz Italije je svojim kostimom, prema Miletićevim rečima, želeo da pošalje simboličnu poruku.

"Da Isus Hrist stoji iza svih manjina i da ukaže na ono što zaista piše u Bibliji, a ne da bilo koga vređa, niti je imao bilo kakvu lošu nameru. Ukoliko se neko zbog toga osetio uvređenim, nama je zaista žao, ali njegova poruka je bila potpuno suprotna", naveo je Miletić.

Šta je cilj "gonjenja" stranih učesnika Prajda?

Milan Filipović iz nevladinog Komiteta pravnika za ljudska prava ocenjuje da nema osnova za krivične prijave za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti za koje je predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

"Jedna fotografija čoveka koji je u eksplicitnoj situaciji ispred crkve se ne može podvesti pod ovo krivično delo. Naravno, neophodno je obaviti razgovor sa tom osobom, fotografija nije dovoljna da bi se o tome sudilo. Ali, zaista na prvi pogled deluje neverovatna ova inkriminacija", kaže Filipović.

Evroprajd u Beogradu uz jako policijsko obezbeđenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Goran Miletić potvrdio je za RSE da su se državljani Turske i Italije vratili u svoje zemlje posle Evroprajda.

MUP je saopštio i da je za njima "raspisana potraga, s obzirom na to da su nedostupni srpskim istražnim organima".

"Nisam sasvim siguran šta se konkretno dogodilo u praksi s obzirom na to kako je celo saopštenje nekompetentno napisano. Deluje mi kao da je sve ovo isključivo u političke svrhe jer, da je ozbiljno, policija ne bi izlazila sa ovakvim saopštenjem", rekao je Filipović.

Dan uoči saopštenja MUP-a, krivične prijave i zabranu ulaska u Srbiju pojedinim učesnicima Evroprajda najavio je ministar policije Aleksandar Vulin koji se protivio održavanju ove manifestacije.

"Ovo je definitivno poruka delu javnosti koji ima mržnju prema LGBTI zajednici i očigledno je da je ovo dodvoravanje njima i pokušaj da se pokaže da je MUP zauzeo jedan tvrd stav", ocenjuje Goran Miletić.

"Policija još nije identifikovao ljude koji su napadali učesnike ne samo Prajda, nego i koncerta, nisu otkrili ni počinioce pretnji". Jedan od organizatora Goran Miletić na Evroprajdu u Beogradu, 17. septembar 2022.
"Policija još nije identifikovao ljude koji su napadali učesnike ne samo Prajda, nego i koncerta, nisu otkrili ni počinioce pretnji". Jedan od organizatora Goran Miletić na Evroprajdu u Beogradu, 17. septembar 2022.

Šta je sa napadima na učesnike Evroprajda?

Posle višenedeljnih tenzija, zabrana i neizvesnosti, marš za LGBTI+ prava prošao je 17. septembra izmenjenom, skraćenom rutom. Učesnike su obezbeđivale jake snage policije, a na obodima je zabeleženo više incidenata.

Ministar Aleksandar Vulin saopštio je da je tokom protesta protiv Evroprajda privedeno 87 osoba, i da je 13 policajaca lakše povređeno.

On je dodao da je "policija uspešno zaštitila sve, i učesnike parade i one koji su protivnici".

Nakon šetnje i koncerta u okviru Evroprajda napadnuto je osam LGBTI+ aktivista iz Albanije, od kojih je dvoje završilo u bolnici.

Isa Myzyraj iz organizacije "Pro LGBT Albania" izjavio je 19. septembra za RSE da je aktiviste napala grupa muškaraca i da policija, koja je bila u blizini, nije odmah reagovala na pozive u pomoć.

"Nakon nekoliko minuta poziva, policija je uspela da otera napadače, ali ih nije uhapsila iako je mogla", rekao je Myzyraj.

MUP nije odgovorio na pitanja RSE zašto napadači nisu odmah uhapšeni, niti da li policija traga za njima.

Organizatori Evroprajda potvrdili su da je više od petoro učesnika i učesnica napadnuto tokom povratka sa šetnje i koncerta i da su uglavnom u pitanju strani državljani.

"MUP još uvek nije identifikovao ljude koji su napadali učesnike ne samo Prajda, nego i koncerta. Nisu otkrili počinioce mnogih drugih napada, nisu otkrili počinioce pretnji", ukazuje Goran Miletić.

Na dan Evroprajda minimum 14 incidenata

Nevladino Udruženje "Da se zna!", koje pruža psihološku i pravnu podršku LGBTI+ zajednici, saopštilo je 27. septembra da je evidentiralo 14 incidenata motivisanih homofobijom i transfobijom koji su se dogodili na dan Evroprajda.

U osam incidenata došlo je do fizičkog napada na grupe i pojedince, dok je u ostalim incidentima počinjeno uznemiravanje i uništavanje imovine, navodi se u saopštenju.

"Tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i premijerke Ane Brnabić o tome da je država uspela da zaštiti sve učesnike Evroprajd šetnje predstavljaju negiranje stravičnog homofobičnog i transfobičnog nasilja i diskriminacije kojima su brojne osobe iz naše zajednice bile izložene", saopštilo je udruženje "Da se zna!".

Mapiranje onlajn pretnji i govora mržnje uoči Evroprajda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

Udruženje dodaje da je tokom avgusta evidentiralo više od 30 incidenata motivisanih mržnjom prema kvir, ali i prema celoj zajednici u vidu govora mržnje i stvaranja neprijateljske atmosfere u javnom prostoru.

"Avgustovske brojke veće su nego broj evidentiranih incidenata tokom svih prethodnih meseci ukupno od početka godine", navodi "Da se zna!".

U saopštenju u kojem je objavio zabranu ulaska i krivične prijave protiv stranih učesnika Evroprajda, MUP je najavio i da će biti "preduzete sve mere prema osobama koje su putem društvenih mreža delile objave sa ekstremističkim sadržajem upućene pripadnicima LGBT zajednice".

"Policija će protiv tih lica podneti dve krivične prijave zbog sumnje da su počinili delo ugrožavanje sigurnosti", navodi MUP.

Organizatori Parade ponosa saopštili su da je mesec dana uoči održavanja Evroprajda broj pretnji upućenih LGBTI+ zajednici bio utrostručen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG