Mihajlović: Srbiji je mesto u EU, sve drugo su nametnute dileme 1Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbiji mesto u EU, da je to strateški cilj države i politika koju sprovode Vlada i predsednik Republike, a da je insistiranje na tome da Srbija treba da bude neopredeljena nametnuta dilema.

„Ja duboko verujem da put Srbije jeste Evropa i da je našoj zemlji mesto u EU, bez obzira na razne komentare koje slušamo godinama, a koji su postali učestaliji proteklih nedelja. I mi smo bili jasni, i Vlada i predsednik Srbije, da je to naš strateški cilj i put, bez obzira na to što je nekad otvaranje poglavlja, odnosno klastera, sporije nego što želimo. Da li bi trebalo da budemo brži i efikasniji u ispunjavanju evropskih standarda – trebalo bi, i na tome radimo“, rekla je ona, odgovarajući na pitanja novinara na 14. naftnom forumu Energetske zajednice u Beogradu.

Dodala je da „čak i da Srbija hoće, ne može biti nova regionalna jedinica u Ruskoj Federaciji, ni nova pokrajina u Кini, niti nova američka savezna država, jer geografija kaže drugačije“.

„Srbija je u Evropi. Mi pripadamo i geografski i ekonomski i vrednosno zapadnoj Evropi. Nama je mesto na Zapadu, u EU. Mišljenje koje se čuje da ne treba ni da smo na Istoku, ni na Zapadu je nametnuta dilema, zbog pritisaka koji se vrše, a opet ponavljam, nije moguća zbog geografije“, rekla je ministarka.

Komentarišući izjave da Srbija treba da bude neutralna ona je kazala da to „iako zvuči prihvatljivo u prvi momenat, puno košta“.

„Nisam videla nijednu računicu i ko će i na koji način to da plati. Zato, pravac Zapad. Što ne znači da Srbija nije vodila, ne vodi i neće voditi svoju politiku, nego ćemo razmenjivati vrednosti sa svima oko sebe. Nikada naša zemlja nije bila neopredeljena i moj stav je da treba da budemo uz naše saveznike, a protiv napada Rusije na Ukrajinu, kao što smo se jasno opredelili na početku napada i osudili ga u UN“, rekla je Mihajlović.

Navela je da „treba napraviti razliku između ruskog naroda, sa kojim smo imali i imaćemo prijateljske odnose i onih koji sada vode tu zemlju i pod čijom kapom je izvršena agresija na Ukrajinu i dešavaju se ratni zločini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari