U školama sve manje đaka, kao izgleda nastava sa šest učenika

Smanjuje se broj učenika u školama, u Srbiji dvadesetak škola i više od hiljadu isturenih odeljenja ima manje od 20 đaka. Osnovna škola "Sveti Sava" u Božici kod Surdulice ima šest učenika. To je jedina i obrazovna i kulturna institucija u selu.

Kombinovana je nastava za mlađe osnovce, po jedan đak drugog i četvrtog razreda u učionici. Za ostale nastava je individualna, to ima prednosti, ali i mane.

"Prednosti su što ovakav način rada smatram da je privilegija bogatih, jer svaki đak ima na raspolaganju celokupnog nastavnika i može uvek da pita i da mu bude objašnjeno sve. kaže direktorka OŠ "Sveti Sava" Gordana Jordanov.

"A mane ovakve vrste rada su te što je učenik uskraćen za razvijanje takmičarskog duha, ne može da se ostvari grupni rad, rad u paru, a takođe i što se tiče samog nastavnika, je veliki problem kako organizovati tih 45 minuta sa jednim učenikom da ne bi to njemu bilo dosadno", objašnjava nastavnik matematike Igor Stojković.

Priprema nastavnika za čas ne zavisi od broja đaka. Navikli su đaci na ovakav način rada.

"To znači da uvek moraš da budeš spreman? Da, ja sam uvek spreman.- Da li bi voleo da imaš druga, drugaricu? Ne, meni je super da budem sam. -Zbog čega? Zato što mogu sam da učim", utisak je učenika Arsena Ranđelova.

"Ovde je više individualni rad sa detetom, bolje upoznajemo đaka,i više mu se posvetimo, uživam u svom poslu, svakako, a i deca", ističe nastavnica engleskog i građanskog Lidija Veličković.

Nastava je na srpskom, a bugarski uče kao maternji jezik. Broj učenika se nije menjao u odnosu na prošlu školsku godinu, ima u Božici budućih školaraca.

"Imaš sestru, koliko ona ima godina? Danas je napunila tri. - Imaš li još nekog brata ili sestru? Imam jednu sestru koja ima 21 godinu", kaže učenik Damjan Metodijev.

Opada broj učenika, sada vidite koliko imamo malo đaka, inače ranije je bilo nepodeljeno odeljenje sa 4 razreda, tako da sam imala po desetak učenika, dodaje učiteljica Slađana Aleksov.

Škola u Božici postoji od 1860. godine, selo je na 1000 metara nadmorske visine, iznad Vlasinskog jezera, kraj puta za Bosilegrad.

 

 

 

 

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво