Nova oprema za rad inspekcijskih službi Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine

NOVI SAD – Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dobio je opremu za brzo uzorkovanje otpadnih voda, koja će unaprediti rad inspekcijskih službi.

Oprema je obezbeđena kroz projekat Unapređenja kapaciteta javnih službi za upravljanje otpadom u prekograničnom regionu Srbije i Bosne i Hercegovine.

U okviru projekta, u Sremu i regijama Bijeljina i Zvornik, urađen je popis svih divljih deponija i analiza zemljišta, a napravljena je i aplikacija za prijavu i lociranje divljih deponija.

Inspektori za zaštitu životne sredine dobili su praktična znanja za upravljanje opremom, u čemu će im na terenu pomoći i zaposleni u Institutu Biosens, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika resornog pokrajinskog sekretara Nemanja Erceg na konferenciji povodom predstavljanja rezultata projekta. Naveo je da je plan da pokrajinski inspektori sa novom opremom pomažu kolegama sa lokalnog nivoa u utvrđivanju zagađenja voda. Projektom je, kaže Erceg, obezbeđena bolja zaštita vodotoka, ali i unapređenje zakonske regulative.

Uz Pokrajinski sekretarijat, koji je vodeći partner, te Institut Biosens, u projektu su učestvovale tri institucije Republike Srpske – Ministarstvo za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju, Republička uprava za inspekcijske poslove i Institut za zaštitu i ekologiju, koji je dobio laboratoriju za ispitivanje otpada.

Erceg kaže da će je koristiti i institucije iz Vojvodine.

Upoređujući ekološke standarde u oblasti zaštite životne sredine, predstavnici institucija obe države saglasni su da je Srbija bliža standardu Evropske unije, zbog rada na poglavlju 27 za pridruživanje Uniji. To se, pre svega, odnosi na tehničke kapacitete i sisteme za monitoring, jer stručni kadar ne nedostaje ni jednima ni drugima, ocenjuje direktor Instituta Predrag Ilić.

U okviru projekta, koji je trajao godinu i po dana, napravljena je jedinstvena baza podataka u kojoj su objedinjeni svi podaci o divljim deponijama u Sremu i regijama Zvornik i Bijeljina. Detaljnim popisom, kojim su obuhvaćena i najmanja divlja smetlišta, utvrđeno je da ih na području Srema ima oko 180, dok ih je u pomenutim regijama Republike Srpske, koje obuhvataju deset opština, oko šest stotina, rekao je Ilić.

Sve deponije koje primetite, ali i svako drugo zagađenje u životnoj sredini možete prijaviti putem aplikacije eko ap, koja je još jedan rezultat projekta.

Zašto je to važno, objašnjava Nemanja Erceg.

Osim količine i vrste otpada, baza podataka obuhvata površinu i dubinu zemljišta zahvaćenog otpadom, a u planu je da se aplicira za projekte koji bi pomogli u rešavanju tog problema, istakao je Predrag Ilić.

Ukupna vrednost projekta Unapređenja kapaciteta javnih službi za upravljanje otpadom u prekograničnom regionu Srbije i Bosne i Hercegovine skoro je 517 hiljada evra, a Evropska unija finansirala je 85 odsto. Osim opreme za rad na terenu, laboratorijske i računarske opreme, partneri na projektu dobili su i vozila.

Kako je rečeno na konferenciji povodom predstavljanja rezultata, to je samo početak – drugi deo projekta podrazumeva dugogodišnju održivost.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.